Gran Kanarija dobila triler protiv oslabljenog Mornara

Nemanja Gordić
KK Mornar/MEDIA Pro

Košarkaši Gran Kanarije pobedili su Mornar u Baru sa 85:81, pa nastavljaju borbu za plasman u Top 8 fazu drugog po rangu evropskog takmičenja, dok su snovi Barana, koji su u teškom momentu ostali bez Pulena i Vajtheda, praktično ugašeni.sveto

Najefikasniji u redovima crnogorskog predstavnika bio je Derek Nidam sa 17 poena (6/16 iz igre, 1/3 penali) i 7 asistencija, dok je 15 poena dodao Marko Jeremić (5/9 iz igre). Nemanja Gordić i Tejlor Smit dodali su po 11 poena, dok je 8 imao Džoni Hamilton.

U španskom timu blistao je Ej Džej Sloter sa 22 poena (8/16 iz igre), 4 skoka i po 3 asistencije i ukradene lopte, a 15 je imao Tomas Dimša.

Izabranici Mihaila Pavićevića odlično su počeli meč protiv Gran Kanarije. Borili su se za svaku loptu, za svaki pedalj terena. Odbrana je bila na visokom nivou, a u napadu, ulogu lidera je preuzeo Derek Nidam. U samoj završnici ovog perioda, podršku Nidamu su pružili Džoni Hamilton i Tejlor Smit, pa su Barani pobegli na 21:14.

Na krilima odličnog starta, Mornar je nastavio sa dobrom igrom u oba pravca. Dobra odbrana je ulivala samopouzdanje u napadu, stizali su laki poeni iz tranzije, iz otvorenih pozicija, pa je ekipa iz Bara, početkom drugog kvartala, vodila sa 34:23.

Nastojao je trener Gran Kanarije, Porfi Fisak, čestim rotacijama, da pronađe petorku koja će uspeti da zaustavi nalet Barana i vrati meč u rezultatski egal. Međutim, nije mu to pošlo za rukom do kraja prvog poluvremena, jer je Mornar bio na bezbednih plus deset – 48:38.

Najefikasniji u sastavu Barana, bili su Derek Nidam sa 12, Marko Jeremić sa devet, Tejlor Smit sa sedam i Džoni Hamilton sa šest poena. Najviše problema odbrani Mornara, zadavali su Ej Džej Slouter sa 10, odnosno Šon Kilpatrik i Aleksander Belčerovski sa po šest poena.

Treće deonica nije dobro počela kada je Mornar u pitanju, jer je Gran Kanarija serijom 6:0 vrlo brzo uspela da se vrati u meč. Gosti su uspeli da zaustave bekovsku liniju Barana, a njihov nalet je sjajnim solo partiturama odbijao Uroš Luković.

Međutim, bez šuta sa distance, Mornar i pored dobre igre u odbrani, nije uspeo da u potpunosti zaustavi Gran Kanariju, koja je u završnici ovog perioda povela sa 60:58, posle trojke Sloutera. Međutim, Mornar se nije predavao, pa je posle poena Nemanje Gordića uoči poslednjeg kvartala vodio sa 64:63.

Usledio je rat nerava. Mornar nije mogao da nađe rešenje za izuzetno agresivnu odbranu rivala, sa druge strane, Gran Kanarija je pogađala iz prilično teških pozicija, pa je na nešto više od pet minuta pre kraja vodila sa 76:69.
U tom trenutku, bilo je jasno da je Baranima potrebno malo sportsko čudo kako bi stigli do pobede, jer je tim iz Španije delovao daleko agresivnije i odlučnije na parketu. Minut odmora je prijao Mornaru, pa je u režiji Tejlora Smita, stigla mini serija od 4:0, a zatim i novi minut odmora, koji je zatražio Porfi Fisak.

Na semaforu je pisalo 73:76. Barani su bili u igri, a jasno je bilo da sledi neizvesne završnica u kojoj će ključnu ulogu imati hladnokrvnost, hrabrost i sreća. Usledila su dva propuštena napada Mornara i dva propuštena napada Gran Kanarije, a Derek Nidam je pogodio trojku za 76:76. S druge strane je sa 2+1 uzvratio Slouter.

Tomas Dimsa je pogodio za 80:78, Derek Nidam promašio trojku, a tačku na meč stavio trojkom Havijer Beiran – 83:78.

Komentari

Vaš komentar