Ker u suzama posle tragedije u Teksasu: Senatorima vlast bitnija od života dece

Košarka 25. maj 202212:02 2 komentara
Stiv Ker
Tanjug/AP/Scott Strazzante/San Francisco Chronicle via AP

Ekipa Golden stejta izgubila je od Dalasa četvrti meč finala Zapada NBA lige, ali njihovog trenera Stiva Kera to uopšte nije brinulo, već je konferenciju za štampu uoči utakmice posvetio deci ubijenoj u pucnjavi u osnovnoj školi u Teksasu.

Stiv Ker je rekao da ne želi da priča o košarci pre početka meča Golden Stejta i Dalasa, i da košarkaške teme nisu bitne.

„Od kako smo imali šuterski trening, 14 dece je ubijeno na 400 milja odavde. Ubijen je nastavnik. U poslednjih deset dana ubijeni su stariji tamnoputi ljudi u Bafalu, azijski vernici u Južnoj Kaliforniji i sada su ubijena deca u školi“, rekao je vidno potreseni Stiv Ker sa suzama u očima.

„Kada ćemo uraditi nešto? Umoran sam od toga da dolazim ovde i izjavljujem saučešće ožalošćenim porodicama. Umoran sam od minuta ćutanja. 50 senatora odbijaju da glasaju o zakonu koji bi se tražila provera prošlosti (za kupce oružja). Dom predstavnika ga je izglasao pre nekoliko godina. To stoji dve odine. Postoji razlog zašto ne glasaju za to, da bi održali moć. Pitam senatore koji su odbili da glasaju za zakon, da li će skloniti svoju žeđ za moći ispred života dece, starijih i vernika? Tako to izgleda sada. Dosta mi je“, rekao je Stiv Ker.

„Ne možemo sada da sedimo ovde i da samo čitamo o tome i da posle toga navijamo. Igraćemo utakmicu, ali 50 senatora nas drži u zatočeništvu. 90 odsto nas želi taj zakon, a 50 senatora nas drži kao taoce. Neće da glasaju za taj zakon jer žele da zadrže svoju moć. To je patetično. Dosta mi je“, rekao je trener Golden Stejta i ljutito napustio konferenciju za medije.

Osamnaestogodišnji Salvador Ramos usmrtio juče iz vatrenog oružja 19 dece i dvoje učitelja u osnovnoj školi u Uvaldi, u Teksasu, najnoviji je bilans tragedije koji su saopštile lokalne vlasti. Reč je o najgoroj pucnjavi u školi u SAD od 2012. godine.

Američki predsednik Džozef Bajden je u obraćanju naciji iz Bele kuće povodom pucnjave u Teksasu, upitao „kada ćemo se, zaboga, usprotiviti oružarskom lobiju?“

„Kao narod, treba da se zapitamo kada ćemo, za ime Boga, da se usprotivimo tom oružarskom lobiju? Kada ćemo, zaboga, učiniti ono što znamo da je potrebno uraditi“, upitao je Bajden.

Komentari (2)

Vidi sve komentare