KLS odgovorila predsedniku Partizana: Liga nije privatizovana

Košarka 30. apr 202221:02 2 komentara
Srđan Stevanović/Starsport

Rukovodstvo Admiral Bet Košarkaške lige Srbije je izdalo saopštenje povodom izjave predsednika Partizana Ostoje Mijailovića o "privatizovanju KLS".

Košarkaška liga Srbije je prinuđena da na ovaj način odgovori na navode predsednika Partizana kako se košarkaška javnost ne bi dovela u zabludu. Odredbe Statuta UK KLS se ne odnose na određivanje formate takmičenja, pa samim tim Statut UK KLS ne može biti prekršen. Skupština KLS, u čijem radu učestvuje i Partizan, pre početka svake takmičarske sezone usvaja kalendar takmičenja. Napominjemo da je kalendar KLS uslovljen kalendarima regionalnih i evropskih takmičenja, kao i aktivnostima košarkaške reprezentacije Srbije.

Što se tiče navoda koji se odnose na odigravanje završnice takmičenja KLS, ističemo da su članovi Skupštine UK KLS doneli odluku o kalendaru, a da se prvenstvo domaćeg terena određuje na isti način kao i godinama unazad, u skladu sa Propozicijama takmičenja KLS (član 5, stav 6: „Prednost domaćeg terena u plej-ofu utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma: plasman u grupi, plasman u Prvoj ABA ligi, pa plasman u KLS“).

Na kalendar KLS je direktno uticala odluka ABA lige da svoj plej-of proširi, koju je Partizan podržao. Ističemo i to da predlog Partizana da se završnica KLS igra po sistemu fajnal-fora nije naišao na podršku nijednog člana Predsedništva UK KLS.

Napominjemo da košarkaška liga nije privatizovana, kako navodi gospodin Mijailović, već da podjednako pripada svim članovima i klubovima UK KLS. Sve odluke u okviru UK KLS donose se većinom glasova članova Skupštine UK KLS. Cilj takmičenja je da svim članovima UK KLS omogući isti tretman kao i to da se kvalitet košarke konstantno podiže. Žao nam je što Partizan to ne prepoznaje“, stoji u saopštenju, koje su potpisali Darko Jovičić, predsednik UK KLS i Aleksandar Grujin, direktor takmičenja KLS.

Inače, prašina se podigla posle izjave predsednika Partizana Ostoje Mijailovića u „Sportskom Žurnalu“ u vezi predstojeće završnice srpskog nacionalnog šampionata. Prvi čovek crno-belih je čak zapretio istupanjem kluba iz Humske iz takmičenja.

„U domaćoj ligi se ne poštuju Statut i zakonska akta koja su doneta. Protiv Statuta KLS je da se igraju samo polufinale i finale. Imamo situaciju gde FMP i Crvena zvezda zahtevaju da se promeni format takmičenja. Sa druge strane je i ta odluka da boljeplasirani u regularnom delu ABA lige ima prednost domaćeg terena u tom formatu takmičenja. U ovom trenutku mogu da kažem da mi definitivno nećemo igrati KLS ukoliko budemo došli u situaciju da nas neko primorava da igramo finale gde će prednost domaćeg terena imati neko ko je jedan deo takmičenja ABA lige završio kao bolje plasirani. Možemo da igramo šta god: fajnal for, da imamo žreb… Sve što je fer-plej, možemo da prihvatimo. Ali da neko sebi pravi prednost tako što je privatizovao ligu, Partizan u tome neće učestvovati“, poručio je Mijailović, a iz Admiral Bet KLS vrlo brzo je stigao odgovor u vidu gore navedenog saopštenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare