Košarkašice Srbije nastavljaju pripreme za SP u Australiji

Košarka 14. avg 202214:01 0 komentara
fiba.basketball

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije od ponedeljka ulazi u završnu fazu priprema za Svetsko prvenstvo, koje se krajem septembra igra u Australiji, u Sidneju.

“Još uvek traje dugo leto za nas. U reprezentativnom smo ritmu od sredine maja sa kraćim pauzama. Akcenat je bio na mlađim košarkašicama, koje su imale priliku da me ubede da mogu da računam najozbiljnije za njih, ali isto tako i da ih uvedemo i priviknemo na moj sistem rada u reprezentaciji. Sada nam predstoji fino ‘štelovanje’ i rad na detaljima. Pokušaćemo na najbolji mogući način da iskoristimo svaki trenutak u narednih mesec dana, kako bismo se pripremale za sva predviđena, ali i nepredviđena iskušenja u Australiji”, rekla je selektorka Srbije Marina Maljković.

Ekipa boravi u “Kraun Plazi” i trenira u hali Vizura (Tošin bunar) do četvrtka, kada sledi kraći odlazak u Belgiju, gde će se odigrati dve prijateljske utakmice sa domaćinom. Kraj avgusta je planiran za tradicionalne visinske pripreme na Zlatiboru, da bi od 1. septembra tim ponovo bio u Beogradu.

Polazak na Svetsko prvenstvo zakazan je za 12. septembar preko Istanbula, gde će srpska reprezentacija obaviti poslednje pripreme pred put u Australiju.

Selektorka će u ovoj fazi priprema imati na raspolaganju 20 igračica:

Ivon Anderson, Anđela Dugalić, Mina Đorđević, Katarina Zec, Maša Janković, Marta Jovanović, Nevena Jovanović, Aleksandra Katanić, Ivana Katanić, Tina Krajišnik, Milica Matić, Jovana Nogić, Ivana Raca, Nevena Rosić, Nadija Smailbegović, Dragana Stanković, Kristina Topuzović, Teodora Turudić, Saša Čađo, Maja Škorić.

“Posle Olimpijskih igara u Tokiju sam naglasila da krećemo u novi ciklus sa željom da izgradimo novu šampionsku generaciju. To definitivno nije jednostavan i kratkoročan posao. Idemo korak po korak i gradimo što jači temelj, koji treba dugo i stabilno da stoji. Zato nam je svaki minut koji reprezentacija provede zajedno zlata vredan jer jadimo na uigravanju, na upoznavanju, zajedništvu. Raidmo na sitnim detaljima, koji često znaju u odlučujućim trenucima šampionskih utakmica da presude u našu korist. Počeli smo da pišemo novo poglavlje naše ženske reprezentativne košarke, koliko će biti uspešno, zavisi isključivo od količine i kvaliteta rada na svakom treningu”, zaključila je Maljkovićeva.

Srbija u Australiju putuje kao evropski šampion, koji je plasman na Svetsko prvenstvo izborio početkom godine na kvalifikacionom turniru u Beogradu.

Svetsko prvenstvo igra se od 22. septembra do 1. oktobra.

Srbija je u grupi B sa Francuskom, Japanom, Malijem, Kanadom i domaćinom Australijom.

U grupi A su Belgija, Kina, SAD, Koreja, Portoriko i Bosna i Hercegovina.

U četvrtfinale će se plasirati po četiri najbolja tima iz obe grupe.

Utakmice se igraju u Sidnej Superdoumu i Olimpijskom parku.