Kuzmanović o Ivkoviću: Neprikosnoveni autoritet, otišao je jedan od najvećih

Košarka 16. sep 202119:00 > 19:35

Bivši košarkaš i sportski konsultant na Sportklubu Vladimir Kuzmanović kaže za N1 povodom smrti Dušana Dude Ivkovića da je on bio čovek koga su svi respektovalii i koji je želeo da prenese znanje. "Nikada ga nije čuvao, želeo je da doprinese da košarka, njegova ljubav, prosperira. Veliki gubitak je da ode ovako iznenada, nadali smo se da je dobro. Ovo je šok jer nije bio u godinama kada je morao da ode", rekao je Kuzmanović.

Kaže da je Ivković bio strog i da je uvek najviše tražio od najboljih.

„On je mogao sa dva telefonska poziva da usmeri igrača. Moralo je da se zna ko odlučuje, govorio je ‘bolje da razumete vi mene, nego ja da uđem u 12 glava’. Ako trener nema ništa da ti kaže – ne očekuje ništa od tebe. Koliko je uticao na druge trenere, verujem da će ovi dani doneti još priča šta je Duda značio našoj košarci. Čuo sam jedan paradoks ‘hvala za divno detinjstvo’, a ’95 je sve samo ne to – sankcije, ratno stanje, koliko je košarka donela sreće narodu“, rekao je bivši košarkaš.

Povezane vesti:

Kuzmanović kaže da je Ivković napravio velike uspehe.

„Svuda je dobijao slobodu, takav čovek ne sme da ima ograničenja. Tražio je ozbiljan rad, verovao da ekipa to može, nema mnogo imena sa kojima može da se poredi. I Grci moraju ovo da prepoznaju kao veliki gubitak. Sada se rezultat traži odmah, nema nekog strpljenja, njegovi izazovi su bili i Šibenik i Vojvodina, verovao je, a nije bilo lako kada je Cibona bila evropski prvak, to su bili izazovi koje današnji treneri nemaju. Uvek sam bio pristalica adaptacije, kada trener može da se pokaže, a sada je trener kao potrošna roba. Ranije je trener bio Bog, sada se više živi od košarke, a ne za košarku, takvih autoriteta više nema, otišao je jedan od najvećih“, kazao je on.

Dodaje da je Ivković očuvao reprezentaciju tokom sankcija.

„Lepo je dočekati naše sportiste, ali ’95 je bilo iz srce i duše naroda, da se okupe u onakvom užasu, pamtimo odlazak Hrvata sa postolja, opet smo napravili problem svetskoj košarci, to su bila košarkaški divna vremena“, rekao je.

Kuzmanović je ispričao anegdonu sa treninga kada je imao 20-21 godinu i kada je Ivković pojavio na treningu OKK Beograda, ne bi dao neke sugestije trenerima.

„Dešava se da uzimam u odbrani loptu i svi su u strahu, ne idu na mene, ja ‘položim’ od koša do koša, vracam se u odbranu malo pun sebe, a on izgovara ‘Kuzmanoviću, je l’ ti želiš da budeš igrač koji će da tapka od koša do koša’, to mi je prva misao koja mi je prošla kroz glavu kada sam video ovu tužnu vest“, kaže on.

Dodaje da je ta anegdota snažna, da je izvršila uticaj na njega iako kao igrač nije bio pod Ivkovićevim patronatom i da su upravo to saveti za koje misli da su mu doprineli da bude bolji košarkaš.

Komentari

Vaš komentar