Litvanija slomila Crnu Goru, Mađarska šokirala Češku

Košarka 27. avg 202220:251 komentar
Uroš Medić
Izvor: fiba.basketball

Izabranici Boška Radovića, košarkaši Crne Gore nisu uspeli da naprave veliko iznenađenje u drugom kolu, glavne runde kvalifikacija za Mundobasket. Crna Gora je poražena u Litvaniji sa 90:73, ali i dalje ima više nego realne izglede da stigne do Svetskog prvenstva.

U drugom meču grupe, Mađarska je pobedila Češku u gostima sa 82:79, pa uoči duela između BiH i Francuske, Litanija ima skor 6-1, Francuska 5-1, Crna Gora 5-3, Mađarska 4-4, BiH 3-4, Češka 3-5.

Najefikasniji u sastavu Crne Gore, bili su Kendrik Peri sa 21-im, Nemanja Radović sa 14, Bojan Dubljević sa 13 i Marko Simonović sa 13 poena. Prevagu na tasu Litvanije, doneli su Marius Grigonis sa 16, Mindaugas Kuzminskas i Domantas Sabonis sa po 15, Arnas Butkevičijus sa 13 poena.

Crna Gora je rasterećeno i sa mnogo samopouzdanja, posle pobeda nad Francuskom, Portugalijom i BiH ušla u duel protiv Litvanije u gostima. Veliki favorit je imao velikih problema u prvom poluvremenu, jer su izabranici Boška Radovića bili potpuno ravnopravan rivala.

Vodila je Crna Gora tokom druge deonice sa 29:24 i 32:27, ali je Litvanija, na krilima navijača i na krilima zaista moćne ekipe na parketu, uspela da spreči Crnu Goru da se odlepi, uspela je da na odmor ode sa viškom od tri poena – 39:36.

Prevagu na tasu Litvanije, doneli su Domantas Sabonis sa 10, Marius Grigonis sa devet i Jonas Valančijunas sa šest poena. Kod Crne Gore, raspoloženi za igru u napadu, bili su Kendrik Peri sa 13, odnosno Marko Simonović i Nemanja Radović sa po sedam poena.

U nastavku meča, Litvanija je pojačala stepen agresivnosti u odbrani, uspevala je da nađe pukotine u defanzivnoj postavci Crne Gore, pa je pobegla na 54:42. Dilema je bila – da li Crna Gora može da zaustavi nalet rivala, da li može da se vrati u meč i stigne do neizvesne završnice, a samim tim i prilike da napravi veliko iznenađenje.

Ispostavilo se da nema. Objektivno kvalitetnija Litvanija je mirno privela meč kraju, a zatim su obe selekcije misli usmerile ka Evropskom prvenstvu koje sledi.

Crna Gora je u grupi sa Turskom, Španijom, Belgijom, Gruzijom i Bugarskom, a Litvanija je u grupi sa Francuskom, BiH, Mađarskom, Slovenijom i Nemačkom. Po četiri selekcije iz četiri grupe, izboriće plasman u drugu fazu takmičenja.

Komentari

Vaš komentar