Moćni Durent ne može sâm, Janis i Baksi u finalu istoka!

Košarka 20. jun 202109:06 2 komentara
Kevin Durent
(Photo by Elsa/Getty Images

Košarkaši Milvoki Baksa plasirali su se u finale istoka sa 4-3 u pobedama, pošto su u majstorici savladali Netse u Bruklinu sa 115:111, posle produžetka i uprkos nestvarnoj partiji Kevina Durenta.

Utakmica je bila neizvesna celim tokom. Jedinu dvocifrenu prednost stekli su Netsi krajem druge četvrtine, ali su ih Baksi brzo sustigli.

Dve zvezde, Durent i Adetokumbo, vodile su svoje timove, a Harden je na tačno četiri minuta do kraja srećno pogodio trojku od table za vođstvo 101:96.

Međutim, Midlton momentalno uzvraća, Adetokumbo uspeva da dođe do obruča za izjednačenje. Holidej, kojeg nigde nije bilo tokom celog meča, vezuje pet poena, ali Durent ima odgovor na sve.

Ulazimo u dramu, Baksi sa penala dolaze do +4, ali Durent još jednom pogađa sa distance. Uprkos ofanzivnom skoku Takera i napadu od oko 35 sekundi, Baksi ne uspevaju ni da šutnu na koš pri vođstvu 109:107, a domaći dobijaju šest sekundi za poslednji napad. Loptu naravno uzima Durent i na sekundu do kraja pogađa neverovatno težak šut, fejd-avej! Gazi liniju, nije trojka!

Baksi ne uspevaju ništa za sekundu, inicijalna akcija nije prošla, pa je Adetokumbo pokušao iz nemoguće pozicije – produžeci. U dodatnih pet minuta videli smo premorene obe ekipe, dugo je koš Brauna bio sve što smo videli, a Durent nikako nije dobijao podršku – Harden nije mnogo koristio, naprotiv, a Heris je nastavio sa katastrofalnim šutom i petu utakmicu, sada je u produžetku promašio dve otvorene trojke.

I Baksi su bili izmoreni, ali Adetokumbo pogađa posle igre leđima sa Durentom za 111:111 na minut i 12 do kraja, da bi Midlton iz okreta doneo vođstvo Baksima u sledećem napadu (prethodno je Durent izblokiran, a Heris promašio jednu od sve spomenute otvorene trojke).

Posle tajm auta Netsa, Durent promašuje, baš kao i Midlton, pa su Netsi opet imali napad na -2 do kraja. Durent uzima loptu, čuva ga Holidej jer je Taker dobio šestu ličnu, ali ovoga puta Kej-Di baca er-bol i to je bio kraj.

Janis Adetokumbo predvodio je Bakse sa 40 poena (15-24 iz igre, 8-14 penali), 13 skokova i 5 asistencija, dok je Kris Midlton imao 23 poena (9-26 iz igre), 10 skokova, 6 asistencija i 5 ukradenih lopti. Džru Holidej imao je 13 poena (5-23 iz igre), 7 skokova i 8 asistencija, dok je Bruk Lopez dodao 19 poena (7-11 iz igre) i 8 skokova. Pi-Džej Taker završio je sa 11 poena (4-9 iz igre), 5 skokova, 3 asistencije i 2 rampe.

Kevin Durent imao je 48 poena (17-36 iz igre, 10-11 penali), 9 skokova i 6 asistencija, nikada niko nije dao više poena u sedmoj utakmici.

„Najbolji je igrač na svetu“, rekao je posle Adetokumbo o Durentu.

Roviti Džejms Harden dodao je 22 poena (5-17 iz igre, 10-10 penali) i po 9 skokova i asistencija. Blejk Grifin imao je 17 poena (7-12 iz igre), 11 skokova i 3 asistencije, a Brus Braun 14 poena (7-9 iz igre), 6 skokova i 2 asistencije.

Za plasman u veliko finale, Baksi će se boriti sa pobednikom majstorice Filadelfija – Atlanta, koja je na programu u nedelju na ponedeljak od 2.00 po srednjoevropskom vremenu.