NBA je postala liga Gregovih učenika

Izvor: Rob Carr/Getty Images

Amerikanac Greg Popovič na čelu je San Antonio Sparsa od 1996. godine i za to vreme ovaj 73-godišnjak je postao petostruki NBA prvak i ustoličio se kao jedan od najvećih trenera u istoriji košarke. Međutim, možda i najznačajnije „Popovo“ delo nisu titule i individualna priznanja, već činjenica da je bio mentor generacijama budućih trenera koji danas dominiraju najjačom ligom na svetu.

Trenutno se odigrava finale u kojem se sastaju Boston Seltiksi, tim koji vodi nekdašnji Popovičev pomoćnik Ime Udoka, i Golden Stejt Voriorsi, koje predvodi Stiv Ker, kojem je u igračkim danima šef bio Pop.

*Legendarni Greg Popović u Areni

Pred početak finalne serije komesar NBA Adam Silver odao je priznanje Popoviču.

„Hvala vam, gospodine Popoviču. Pop je kod sebe u San Antoniju praktično uspostavio akademiju koja školuje trenere za našu ligu. Zapravo, ne samo trenere, već i ljude na drugim bitnim pozicijama širom lige. To su fantastični rezultati“, rekao je Adam Silver.

Na kraju sezone na izmaku u NBA su glavni treneri radili sedmorica stručnjaka koji potiču iz Popovog „trenerskog stabla“, a potom su dvojica napustila svoje timove – Kvin Snajder (Juta Džez) i Džejms Borego (Šarlot Hornets).

Petorica Popovičevih „šegrta“ koji ostaju glavni treneri timova u narednoj sezoni su aktuelni šampion Majk Budenholzer (Milvoki Baks), spomenuti Ime Udoka (Boston Seltiks) i Stiv Ker (Golden Stejt Voriors), Tejlor Dženkins (Memfis Grizlis) i Monti Vilijams (Finiks Sans).

Od naredne sezone glavni trener Sakramento Kingsa biće Majk Braun, koji je u Sparsima radio od 2000. do 2003. Tu je i Dok Rivers, koji je bio igrač San Antonija devedesetih godina dok je Pop bio generalni menadžer tima iz Teksasa.

Pod trostrukim najboljim trenerom u NBA (2003, 2012. i 2014) radila su i dvojica današnjih generalnih menadžera u NBA – Sem Presti iz Oklahoma Sitija i Šon Marks iz Bruklin Netsa.

Naravno, tu je i pregršt pomoćnika širom NBA kao što su Vil Hardi iz Seltiksa, Žak Von iz Netsa i Džo Pranti iz Hoksa.

Nekadašnja Popovičeva asistentkinja Beki Hemon sada je na čelu WNBA tima Las Vegas Ejses. U jednom meču Sparsa na kojem je Popovič isključen nekadašnja košarkašica je vodila „Mamuze“ kao glavni trener. Imala je čast da postane prva žena na čelu muškog sportskog tima u SAD.

Popovič je u NBA kao glavni trener od 1996. godine i sve vreme je na klupi ekipe iz Teksasa. Prethodno je kao pomoćni trener radio u timu Avijacije SAD, na univerzitetu Kanzas i u Golden Stejt Voriorsima, a kao glavni trener je pre Sparsa vodio izraelski Pomona Picer. Petostruki je NBA šampion, a 2021. je na Olimpijskim igrama u Tokiju došao do zlatne medalje.

U NBA karijeri ima neverovatne 1.344 pobeda, najviše u istoriji, a za njim na večnoj listi slede trenerske ikone – Don Nelson, Leni Vilkens i Džeri Sloun.

Komentari

Vaš komentar