Pešić: Jokić želi da igra za reprezentaciju, Kalinić mi je najvažniji igrač

Košarka 05. maj 202221:07 > 23:31 15 komentara
N1

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je za N1 da Nikola Jokić želi da igra za nacionalni tim ovog leta, ali da mu je Nikola Kalinić najvažniji igrač za tim.

„On želi da igra, ja se nadam da će da igra. Ja sam njega ovako pitao, kao što vas pitam (…) Kaže: ‘Ne postavlja se pitanje, ‘coach’, da li ja želim. Hajde da vidim kakav je to program, da ja vidim šta ja mogu, šta ne mogu, itd. I to je to“, rekao je Pešić u emisiji „360 stepeni“ TV N1.

Selektor je kazao i da se za ovo leto mora napraviti program koji će „omogućiti da mi pobedimo“.

„Verovatno ćemo morati da se prilagođavamo, tu nema nikakvih dilema. Vi sad postavljate jedno logično pitanje. Ja gde god dođem, prvo me pitaju za Jokića, i onda ja kažem: ‘Jokića!? Na njega uopšte ne računamo’ Onda oni tamo kažu: ‘Vidi ovog, budale’, i tako, znaš. Meni to ne smeta kad me pitaju da li Jokić će da igra ili neće da igra. To je već standardno pitanje, ali je mnogo važno da se zna da jedan igrač ne pobeđuje, ali jedan igrač može da rasturi kompletnu grupu“, upozorio je Pešić.

Istakao je da pritom ne misli na Jokića koji je, prema njegovim rečima, „krasan mladić, vaspitan, posvećen svojoj košarci“, ali da je mnogo važno pitanje da li će i ostali košarkaši moći da igraju.

Povezane vesti

„Znate kako, košarka, kako mi god okrenemo, znamo da je to kolektivni sport. Niko me ne pita da li će Kalinić da igra. Dosad me niko nije pitao. Šta mislite kako se Kalinić oseća? A, meni je Kalinić najvažniji igrač reprezentacije. Evo sad ovde vam direktno kažem – meni je Kalinić najvažniji igrač reprezentacije, kao što mi je bio Gurović“, kazao je Pešić.

Istakao je da mu najbolji igrač Crvene zvezde i MVP Aba lige „drži grupu, drži ekipu“ i da je „svuda na terenu“.

Naveo je i da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima u kvalifikacijama.

„Sa rezultatima dosadašnjih kafilifikacionih utakmica smo do sada zadovoljni, a sa ostalim stvarima smo na putu da budemo zadovoljni“, kaže Pešić.

Kaže da se u prethodnih 20 godina, od kada je bio poslednji put selektor reprezentacije, promenilo dosta toga, pre svega prioriteti.

„Menjaju se odnosi, sistemi, kalendari takmičenja, sistemi takmičenja, i to ne samo na nivou aktuelnog konflikta između FIBE i Evropske lige, nego i na prostorima bivše SFRJ. Što se tiče nas, postoje određena pravila, i ona su tu da ih se pridržavamo. To znači da bi se pravio vrhunski rezultat u sportu, pa i košarci, presudan je izbor igrača, odnosno selekcija mladih igrača. Ko može da se bavi košarkom, a ko vrhunskom košarkom? Želim da kažem da ima puno koji žele da igraju košarku, ali nema puno onih koji znaju da igraju košarku“, kaže Pešić.

Dodaje da se uprkos popularnosti košarke na ovim prostorima, potencijali smanjuju.

Prema njegovim rečima, 2010. godine tadašnje rukovodstvo KSS je predalo sistem takmičenja udruženju klubova i odustalo od bilo kakvog uticaja na najkvalitetniju ligu u našoj zemlji. Od tada moć klubova raste, a moć organizacije se smanjio.

„To znači da sistem i kalendar takmičenja određuju klubovi. Zadovoljavaju se interesi klubova, ali sa druge strane se zadovoljavaju interesi ABA lige, a zapostavljaju se i zaboravljaju interesi reprezentacije“, istakao je proslavljeni trener.

Svetislav Pešić
N1

To ilustruje primerom da Crvena zvezda i Partizan, kao naši najkvalitetniji predstavnici, određuju kada će da se igra.

„Crvena zvezda i Partizan su odigrali 20. aprila zadnju utakmicu i umesto da nastavi ABA liga, ABA liga pristane da se oni takmiče, 10. 14. i 18. Partizan, a Zvezda 12., 16. i 20. To je polufinale plej ofa ABA lige. U isto vreme NBA, u kojoj predstavnici istočne i zapadne konferencije igraju svaki drugi dan. A mi svakih četiri dana. I želim da kažem da taj kalendar takmičenja ne poznaje interese reprezentacije“, istakao je Pešić.

Pokušao je i da utiče da se Prva liga Srbije završi početkom juna, da bi se igrači odmorili nakon sezone i da imaju vremena da se pripreme za kvalifikacije. Međutim, neko se od predstavnika klubova pojavio na sastanku kada se utvrđivao raspored igranja utakmica i rekao: „Šta hoće taj Pešić, šta će njemu toliko termina“?

Zato i misli da se u košarci sada primenjuje poslovica „dok mačke nema, miševi kolo vode“, misleći na nepostojanje uticaja Košarkaškog saveza Srbije na rad i sistem takmičenja klubova.

„Mora da se zna ko kosi, a ko treba vodu da nosi“, naglašava selektor naše reprezentacije.

Da bi se to dogodilo, Pešić podvlači da moraju da se uvedu prioriteti.

„Ako govorimo da je reprezentacija lokomotiva razvoja košarke u jednoj zemlji, onda u sistemu i kalendaru takmičenja moraju da se znaju prioriteti. Ne mislim da mora uvek da se izlazi na štetu klubova, ali se prioriteti reprezentacije uvek moraju uzimati u obzir“, kazao je gost N1.

Upozorava da ukoliko ne popravimo situaciju sa našom reprezentacijom, ona bi mogla da sledi primer Hrvatske, koja je već dugo bez ikakvih uspeha u košarci.

Kao dobar primer pominje Sloveniju, gde tamošnji Savez određuje kalendar takmičenja klubova.

N1

„Liga Slovenije se završava 1. juna, a naša liga se ne zna kada se završava. To niko ne zna“, naglašava Pešić, i dodaje da „nije slučajno da je Slovenija još uvek aktuelni prvak Evrope“.

Podsetio je i da je Slovenija igrala u polufinala Olimpijskih igara, dok se naša reprezemntacija nije ni plasirala.

„Ovde u Srbiji, prioritet reprezentacije, kada je u pitanju sistem takmičenja i kalendar, ne postoji. Nigde ne postoji pitanje – šta ćemo sa reprezentacijom“, ističe Pešić.

Kaže i da postojanje ABA 2 lige uopšte nije u interesu srpske košarke.

Želeo bi da se omogući da mladi srpski igrači dobiju mogućnost da se razviju i da potvrde u našoj ligi.

Ističe da sadašnju reprezentaciju Srbije čine „fantastični momci“.

N1

„Odnos prema košarci i želja da se napreduje daje mi motivaciju. I oni me stvarno motivišu. E, ajde onda da mi što više igrača proizvedemo i za Crvenu zvezdu i za Partizan. Pa i da Mega igra evropski kup, a isto tako i Borac iz Čačka. Da mladići sa 18, 19, 20 godina ostaju ovde, da ne idu u neke druge zemlje“, rekao je Pešić.

Kaže da je zajedno sa direktorom reprezentacije Tarlaćem imao uspešne razgovore sa našim igračima koji igraju u najjačim evropskim ligama, ali i NBA ligi.

„Želja postoji, ali moraju određene stvari da se srede. Oni su apsolutni profesionalci“, kazao je Pešić.

Podseća da se dešavalo da zbog istovremenog igranja reprezentacije i evropskih takmičenja dešavalo da od pozvanih 24 igrača, dođe njih 11. Zato i ponavlja da moraju „da se naprave prioriteti“.

Kaže da je najveći problem sa NBA igračima, ne samo sa naših prostra, već za sve ‘evropske’, to što moraju da budu na raspolaganju nacionalnim savezima 28 dana za treninge, dok se za više dana traži visoki iznos osiguranja igrača.

N1

Komentarišući predstojeće Evropsko prvenstvo, on je naveo da ono po njegovom mišljenju dolazi u pravo vreme za ovu generaciju igrača.

„Siguran sam da će to biti dodatna motivacija za sve nas da se pripremimo za kratko vreme da dobrom organizacijom kompenzujemo nedostatak dana za pripreme“, kaže on.

Ističe da su mu fokus pripreme za Svetsko prvenstvo.

„Ne plašim se ničega. Ja se samo nas plašim. Ne menjamo li se, i ne napravimo li bolji pristup, nećemo otići na Svetsko prvenstvo“, zaključio je Pešić.

Komentari (15)

Vidi sve komentare