„Pešić? Stari srpski treneri ne menjaju mentalitet“

Košarka 18. mar 202218:03 0 komentara
Dilejni i Pešić
Rodolfo Molina/Euroleague Basketball via Getty Image

Američki plejmejker Malkolm Dilejni kaže da se nije slagao sa Svetislavom Pešićem tokom perioda dok su obojica bili u Barseloni.

U intervjuu za basketnews.com, Dilejni je rekao da je leta 2019. godine čekao NBA ponudu, da je nije dočekao na vreme, te da je rešio da se vrati u Evropu, iako je prethodno rekao da to ne želi.

Takođe, Dilejni kaže i da je prihvatio da igra za manje novca i da je prihvatio i da ne bude starter, ali vremenom je postao nezadovoljan svojom ulogom.

„Bilo je situacija u kojima bih dao 18 poena u prvom poluvremenu, a onda bih u drugom igrao samo sedam minuta. Došlo je do tačke u kojoj sam počinjao da bivam frustriran. Rekao sam menadžmentu u februaru-martu da sam nezadovoljan ulogom. Nije mi se dopao način na koji me koriste. Nijedan trener za kojeg sam igrao neće vam reći da sam se žalio na to koliko šutiram, koliko sam poena dao, to za mene nije važno, ali kada osetim da nisam tretiran pošteno na terenu, moram da progovorim“, rekao je Dilejni.

Amerikanac kaže da je prvobitno želeo da se povuče u dresu Barselone, ali da je situacija postala gora – zbog pandemije, više nije bilo reči o produžetku saradnje, a kako kaže, kap koja je za njega prelila čašu bili su zajednički timski treninzi preko Zoom-a, koji su organizovani tako da bi on u Baltimoru morao da ih radi u šest ujutru.

„Kada je pandemija počela, nisam ni razgovarao sa Pešićem. On nije razgovarao sa mnom, ne znam zašto, morate njega da pitate. Znam samo da sam bio povređen i otad je sve krenulo nizbrdo“, kaže Dilejni i objašnjava da mu stil Etorea Mesine mnogo više leži:

„Stari srpski treneri ne menjaju svoj mentalitet“

Malkolm Dilejni
2022 Euroleague Basketball

„Sa njime sam zapravo mogao da razgovaram, on je mogao da mi objasni šta me čeka u Milanu i kako je želeo da klub napreduje. Vodio je ekipu NBA stilom, sa više oporavka igrača i modernijom košarkom. U Barseloni je to više bila borba protiv moderne košarke. Trener Pešić je stara škola. Srbin. Nije mu se dopadala NBA i moderna košarka. Svi su želeli jedan trening dnevno, ali neki treneri jednostavno žele punu kontrolu“.

Pešić, sadašnji selektor Srbije, u svom drugom mandatu u Barsi je bio od 2018. do 2020. godine, a Dilejni i on sarađivali su i u Bajernu u sezoni 2013/2014.

„Kada sam igrao u Minhenu, bio sam mlad i nije me bilo briga. Kako postaješ stariji, stičeš iskustvo i znaš šta želiš. Za mene i za ceo tim, košarka je išla u drugom smeru. Stari srpski treneri ne menjaju svoj mentalitet, to je uvek srpski stil“, zaključuje Amerikanac za basketnews.com.

Dilejni je nedavno napunio 33 godine, u Milanu je od leta 2020, a ove sezone u Evroligi prosečno beleži 10,3 poena, 2,5 skoka i 2,9 asistencija.