Ruske vlasti: Britni Grajner krijumčarila drogu, poštujte naše zakone

Košarka 21. jul 202220:3316 komentara
Reuters/ Evgenia Novozhenina

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova demantovala je navode Stejt Dipartmenta da je slavna košarkašica Britni Grajner „nepravedno zatvorena“ u Rusiji. Zaharova je istakla da SAD moraju da poštuju zakone drugih država.

Dvostruka olimpijska prvakinja uhapšena je u januaru kada joj je u prtljagu na aerodromu pronađeno ulje kanabisa koje se koriste u elektronskim cigaretama, što je u Rusiji nedozvoljena supstanca.

*Advokati Britni Grajner: Lekari u SAD joj prepisali kanabis

„Ako se građanin SAD uhapsi u vezi sa krijumčarenjem droge, što ona ni ne poriče, to znači da ona nije nepravedno zatvorena. Njoj se sudi u skladu sa ruskim zakonima, a ne onima koji su doneti u San Francisku, Njujorku ili Vašingtonu“, kaže Marija Zaharova ispred Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Košarkašica Finiks Merkjurija je priznala krivicu i preti joj kazna do deset godina zatvora. Ova 206 centimetara visoka igračica je rekla da je imala sporne patrone za elektronske cigarete jer se pakovala u žurbi, ali da nije imala nameru da krši zakon Rusije.

Zasad je sigurno da će Grajner u pritvoru ostati do decembra, a i dalje nije poznato koliko će suđenje trajati.

Najveće WNBA zvezde nastupaju u Rusiji tokom evropske sezone, koja traje od jeseni do proleća. Grajner je sedmostruka učesnika WNBA Ol-star utakmica i dvostruka olimpijska šampionka – u prethodnoj sezoni igrajući za Finiks Merkjuri zaradila je 220 hiljada dolara, dok je u jednoj sezoni igranja za ruski Jekaterinburg zaradila oko milion dolara.

Komentari

Vaš komentar