Rusko tužilaštvo traži devet i po godina zatvora za Britni Grajner

Košarka 04. avg 202215:17 6 komentara
Britni Grajner
Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

U toku je suđenje Amerikanki Britni Grajner, jednoj od najvećih košarkašica sveta, a za krivično delo posedovanje i krijumčarenje opojnih sredstava joj preti zatvorska kazna. Tužilaštvo u Himkiju zatražilo je za 31-godišnjakinju iz Hjustona skoro maksimalnu kaznu – devet i po godina zatvora, prenosi Asošijejted pres.

Suđenje se bliži kraju posle šest meseci pritvora za dvostruku olimpijsku šampionku, koja je lišena slobode u febrauru na aerodromu „Šeremetjevo“.

*Ruske vlasti: Britni Grajner nije „nepravedno zatvorena“

*Lavrov o Britni Grajner: Razmatramo razmenu

Grajner je priznala krivicu, istakavši da je kod sebe imala ulje kanabisa koje se koristi za elektronske cigarete, ali je poručila da nije namerno prekršila ruske zakone jer je sporne patrone greškom spakovala kad je dolazila iz SAD.

Odbrana Britni Grajner izvodila je svedoke koji su u pozitivnom svetlu govorili o karakteru popularne košarkašice u pokušaju da kazna bude umanjena što je moguće više. Njeni advokati navodili su da je sa uspehom nosila dres ruskog Jekaterimburga i da su je saigračice i rivalke veoma poštovale, kao i da je spornu supstancu koristila u Arizoni, gde je ona dozvoljena i da je razlog za korišćenje tog ulja bol zbog povreda koje je pretrpela tokom karijere.

Advokati odbrane izneli su i informacije o tome da je Grajnerova tokom pritvora razvila prijateljski odnos sa čuvarima, koji su je tešili i govorili da će sve biti u redu, dok tužilac tvrdi da je Amerikanka sa namerom pokušala da prokjumčari nedozvoljene supstance u Rusiju.

Reuters/ Evgenia Novozhenina

Komentari (6)

Vidi sve komentare