Sahrana Dušana Ivkovića u utorak na Novom groblju u Beogradu

Košarka 16. sep 202114:129 komentara
Izvor: Jure Makovec/AFP

Legendarni trener Dušan Ivković biće sahranjen u utorak 21. septembra u 12.00 u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu, preneo je Košarkaški savez Srbije. Komemoracija povodom smrti Dušana Dude Ivkovića biće održana u Narodnoj skupštini Srbije u ponedeljak, 20. septembra sa početkom u 16.00 sati.

Dušan Ivković umro je danas u Beogradu u 78. godini.

Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. Bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena, svakako najuspešniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na šampionatima Evrope na kojima je osvajao medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995.

Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, osvojio je za to vreme srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svetskom prvenstvu 2010.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine, vodio je revijalni meč u znak oproštaja protiv Olimpijakosa 20. septembra 2017. godine.

Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno sredbro, jedno svetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Na klupskom nivou osvajao je Evroligu (dva puta), Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB Kup, bio je sa svojim klubovima šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije, u istim zemljama osvajao je i Kup i Superkup takmičenja.

Komentari

Vaš komentar