Sud u Rusiji: Devet godina zatvora za američku košarkašicu

Košarka 04. avg 202217:41 > 21:0227 komentara
Britni Grajner
REUTERS/Evgenia Novozhenina

Amerikanka Britni Grajner, jedna od najboljih košarkašica sveta, osuđena je na devet godina zatvora u Rusiji zbog krijumčarenja i posedovanja zabranjenih supstanci.

Sudski proces u Himkiju okončan je u četvrtak, a pitanje krivice nije bilo diskutabilno – 31-godišnja sportistkinja nije poricala da je kod sebe imala sporne patrone za elektronske cigarete sa uljem kanabisa, koje je zbranjeno u Rusiji.

*Lavrov o Britni Grajner: Razmatramo razmenu

Tužilaštvo je tražilo devet i po godina zatvora za dvostruku olimpijsku prvakinju i tvrdilo da je namerno u Rusiju unelo opojno sredstvo, dok su advokati odbrane prozivali svedoke koji su u pozitivnom svetlu govorili o karakteru reprezentativke SAD.

Igračica Finiks Merkjurija i UMMC Jekaterinburga uhapšena je 17. februara na aerodromu „Šeremetjevo“ jer su joj u prtljagu pronađene patrone za elektronske cigarete koje su sadržale ulje kanabisa, nedozvoljenu supstancu u Rusiji.

Njeno suđenje je počelo prvog jula, a Grajner se priznala krivicu i izjavila da je imala recept lekara za sporno ulje, kao i da nije bila svesna da se patrone nalaze kod nje jer se pakovala u žurbi.

Grajner je dvostruka svetska i olimpijska prvakinja, WNBA šampion iz 2014. godine, dvaput je bila najbolji strelac WNBA, a dvaput najbolji odbrambeni igrač lige. U četiri navrata je osvajala Evroligu, a triput prvenstvo Rusije.

Najveće WNBA zvezde nastupaju u Rusiji tokom evropske sezone, koja traje od jeseni do proleća. U prethodnoj sezoni igrajući za Finiks Merkjuri zaradila je 220 hiljada dolara, dok je u jednoj sezoni igranja za ruski Jekaterinburg zaradila oko milion dolara.

Grajnerova je tokom suđenja u Himkiju izjavila da joj prevodilac nije dobro preneo njena prava u trenutku kada je uhapšena. Amerikanka je tokom svedočenja na sudu navela da su je policajci sa aerodroma odveli u sobu prilikom kontrole prtljaga u trenutku kada je bila iscrpljena od 13-časovnog leta u Moskvu iz Arizone, naročito u svetlu činjenice da se oporavljala od kovida.

Amerikanka je navela da joj nisu objašnjena njena prava, niti dat pristup advokatu, kao i da joj je naloženo da potpiše papire bez objašnjenja šta u njima stoji. Američki ESPN preneo je da je Grajner na suđenju izjavila da je prevodioca dobila tek dva dana posle hapšenja i da joj je tek tada bilo dozvoljeno da advokatu preda svoje lične stvari, kao i da je pre toga satima bila u administrativnim procesima koje nije razumela pre nego što je u lisicama odvedena u ćeliju.

Američka javnost je tokom perioda koji je Grajner dosad provela u pritvoru u mnogo navrata apelovala na ruske vlasti da je oslobode. Javno su o njenom slučaju govorili političari iz SAD, WNBA i NBA zvezde, ali i Britnina supruga Šerel Grajner. Britni je poslala i pismo presedniku SAD Džozefu Bajdenu, a portparol Bele kuće izjavio je da je prvi čovek SAD pismo pročitao.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je tokom posete Uzbekistanu da je njegova vlada voljna da sa SAD organizuje razmenu zatvorenika u kojoj bi put Amerike pošli košarkašica Grajner i obaveštajac Pol Vilan, dok bi u suprotnom smeru krenuo trgovac oružjem Viktor But.

O toj mogućnosti govorio je državni sekretar SAD Entoni Blinken, a Lavrov je potvrdio da je Rusija dobila i zvaničan zahtev Amerikanac u vezi sa ovim nesvakidašnjim „trejdom“.

Ko je zatvorenik kojeg želi ruska vlada? Radi se o šverceru oružja koji je osuđen u Americi 2012. godine i služi kaznu od 25 godina zatvora. „Trgovac smrću“, kako je Viktorov nadimak, uhapšen hje 2008. u Tajlandu i izručen je SAD.

Pol Vilan, koji je na robiji u Rusiji, kanadski je oficir osuđen zbog špijunaže u Rusiji. Ima američko, britansko i irsko državljanstvo. Uhapšen je 2018. godine, a 2020. je dobio zatvorsku kaznu od 16 godina uz mogućnost skraćenja u slučaju izlaska u radni kamp.

Komentari

Vaš komentar