Trener Indijane: Embid je MVP!

Christian Petersen/Getty Images

Američki stručnjak Rik Karlajl sa pravom se smatra jednim od najvećih košarkaških trenera 21. veka, a u NBA „besmrtnike“ upisao se 2011. godine kada je Dirka Novickog i drugove odveo do šampionskog prstena. Sada 63-godišnjak sedi na klupi Indijana Pejsersa, a posle subotnjeg okršaja sa Filadlefija Seventisiksersima bio je oduševljen načinom na koji igra Žoel Embid.

Kamerunski centar je timu iz Indijanapolisa u ubedljivoj pobedi svog tima ubacio 31 poen, uz odličnu efikasnost i po 7 skokova i asistnecija.

*Nema Morenta – nema problema za Memfis, Embid briljirao!

„Trenutno, Embid je verovatno MVP. Podigao je nivo svoje igre, a i njegova ekipa igra fantastično. Ne bih rekao da postoji igrač za kojeg je teže spremiti plan igre. Janis igra takođe fantastično, Jokić takođe. Međutim, protiv Žoela je još teže igrati, ako je to uopšte moguće. Nama je ubacio 31 poen, a deluje da se nije ni oznojio. Kao ‘šifra’ u video igri. Jednostavno, toliko je dobar. Dosad nismo imali priliku da vidimo igrača takvih fizičkih predispozicija koji ima sličnu kombinaciju snage i veština“, kazao je Rik Karlajl, koji je godinama bio trener i Luki Dončiću u timu iz Teksasa.

Embid je u prethodnoj sezoni bio najbolji strelac NBA, a u nekoliko navrata izražavao je frustraciju činjenicom da je nagradu namenjenu najboljem igraču sezone dobio srpski centar Nikola Jokić, a ne on. U američkim medijima se prethodnih nedelja vodi žučna rasprava oko toga ko bi trebalo da dobije trofej Majkla Džordana, a prema većini relevantnih analitičara i statističkih podataka, u vođstvu je ponovo Somborac.

Diskusije su došle do nekih neočekivanih razmera, a jedan od ključnih kritičara Jokićevih argumenata za nagradu je i nekadašnji centar Bostona i Oklahoma Sitija Kendrik Perkins, koji već godinama radi kao komentator. „Perk“ je govorio čak i da rasa košarkaša igra ulogu u dodeljivanju nagrade, sa čime se nisu složili mnogi koji cene Jokićeve igre.

Ipak, serija loših rezultata Denvera, koji je poražen u pet od poslednjih šest mečeva, uprkos relativno lakom rasporedu, dala je dodatni vetar u leđa kritičarima Jokića i ostaje da se vidi da li će Embidu ili možda Janisu Adetokumbu sada porasti šanse u ovoj trci.

Denver je i dalje najbolji tim Zapda sa skorom 42-27, a na drugom mestu nalaze se Sakramento Kingsi sa 43-27. Na Istoku su najbolji Baksi sa 50-20 i Seventisiksersi sa 48-22.

Komentari

Vaš komentar