Vlade SAD i Rusije razgovaraju prvi put od početka rata: Razmena zatvorenika?

Košarka 27. jul 202221:53 > 21:582 komentara
Britni Grajner
Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Prvi put od početka rata u Ukrajini, SAD i Rusija učestvovale su zajedno u pregovorima, a kako prenose američki mediji, tema je bila otpuštanje američkih državljana koji su trenutno u zatvoru u Rusiji. Dvoje zatvorenika o kojima je bilo reči su Pol Vilan, američki oficir osuđen zbog špijunaže i Britni Grajner, jedna od najboljih košarkašica sveta.

Ovu informaciju je potvrdio američki državni sekretar Entoni Blinken. On nije otkrivao detalje prvog razgovora Bele kuće i Kremlja još od februara tekuće godine. CNN prenosi da bi moglo da dođe do razmene zatvorenika u kojoj bi oslobođen bio ruski krijumčar oružja Viktor Bout, osuđen 2012. godine u SAD na 25 godina zatvora.

*Ruske vlasti: Britni Grajner nije „nepravedno zatvorena“

Britni Grajner i dalje se nalazi u Rusiji, gde joj se trenutno sudi zbog pokušaja krijumčarenja droge i gde joj preti zatvorska kazna do deset godina. U sredu je na svedočenju na sudu u Himkiju izjavila da joj prevodilac nije dobro preneo njena prava u trenutku kada je uhapšena prošlog februara.

Amerikanka je tokom svedočenja na sudu navela da su je policajci sa aerodroma odveli u sobu prilikom kontrole prtljaga u trenutku kada je bila iscrpljena od 13-časovnog leta u Moskvu iz Arizone, naročito u svetlu činjenice da se oporavljala od kovida.

Grajner navodi da joj nisu objašnjena njena prava, niti dat pristup advokatu, kao i da joj je naloženo da potpiše papire bez objašnjenja šta u njima stoji.

Američki ESPN prenosi da je Grajner na suđenju izjavila da je prevodioca dobila tek dva dana posle hapšenja i da joj je tek tada bilo dozvoljeno da advokatu preda svoje lične stvari, kao i da je pre toga satima bila u administrativnim procesima koje nije razumela pre nego što je u lisicama odvedena u ćeliju.

Grajner, igračica Finiks Merkjurija i UMMC Jekaterinburga, uhapšena je 17. septembra na aerodromu „Šeremetjevo“ jer su joj u prtljagu pronađene patrone za elektronske cigarete koje su sadržale ulje kanabisa, nedozvoljenu supstancu u Rusiji.

Njeno suđenje je počelo prvog jula, a Grajner se priznala krivicu i izjavila da je imala recept lekara za sporno ulje, kao i da nije bila svesna da se patrone nalaze kod nje jer se pakovala u žurbi.

Zasad nije jasno koliko će suđenje trajati, ali pritvor joj je određen makar do 20. decembra.

Grajner je dvostruka svetska i olimpijska prvakinja, WNBA šampion iz 2014. godine, dvaput je bila najbolji strelac WNBA, a dvaput najbolji odbrambeni igrač lige. U četiri navrata je osvajala Evroligu, a triput prvenstvo Rusije.

Američke vlasti u više navrata su izjavile da rade sve što je moguće kako bi oslobodili 31-godišnju košarkašicu iz Hjustona, a Grajner je napisala i pismo koje je pročitao predsednik SAD Džo Bajden.

Komentari

Vaš komentar