WNBA: Svakog dana radimo na oslobađanju Britni Grajner iz Rusije

Britni Grajner
AP Photo/Rick Scuteri via Guliver

U noći između ponedeljka i utorka održan je WNBA draft, a sa prve pozicije izabrana je Rajn Hauard – doskorašnja studentkinja Kentakija u narednoj sezoni nosiće dres Atlanta Drima. Međutim, centralna tema večeri bila je situacija u kojoj se trenutno nalazi jedna od najpoznatijih košarkašica današnjice – Britni Grajner.

Ona je od februara u pritvoru u Rusiji jer je pred ukrcavanje na let za SAD uhapšena jer je kod sebe imala nedovzvoljenu supstancu – ekstrakt ulja od kanabisa koje se koristi za elektronske cigarete, što nije legalno u Rusiji.

*Istraga se nastavlja: Grajner ostaje u pritvoru do 19. maja

„Ovo je nezamisliva situacija za Britni. Ona i dalje ima našu punu podršku i svi se trudimo da joj pomognemo da se vrati kako god možemo. Ne prođe ni dan, a da ne pokušamo da uradimo nešto kako bismo je vratili kući. Znamo da je bezbedna, advokati su mogli da je posete. Situacija je voma složena imajući na umu rat u Ukrajini. Znam da smo svi frustrirani, ali moramo da budemo strpljivi. Uvek sam gledala na Britni kao da mi je ćerka, radimo sve što možemo“, izjavila je Keti Engelbert, komesar WNBA.

Nova sezona WNBA, 26. po redu, počinje šestog maja, a naredno saslušanje Amerikanke zakazano je za 19. maj.

U međuvremenu su apele da se Grajnerova oslobodi uputile njena supruga Šerel, američki političari i druge košarkašice.

Ova 31-godišnja košarkašica, visoka 206 centimetara, nalazi se u pritvoru od 17. februara, a uzevši u obzir trenutnu situaciju u vezi sa ratom u Ukrajini, pažnja američkih medija nije u velikoj meri usmerena na ovaj slučaj.

Reprezentativka SAD i centar Jekaterinburga osumnjičena je za krijumčarenje ilegalnih supstanci, nakon što su ovlašćena lica tokom pretresa na aerodromu u njenom ručnom prtljagu pronašla elektronske cigarete, koje između ostalog, postoje i sa ekstraktom kanabisa.

Najveće WNBA zvezde nastupaju u Rusiji tokom evropske sezone, koja traje od jeseni do proleća. Grajner je sedmostruka učesnika WNBA Ol-star utakmica i dvostruka olimpijska šampionka – u prethodnoj sezoni igrajući za Finiks Merkjuri zaradila je 220 hiljada dolara, dok je u jednoj sezoni igranja za ruski Jekaterinburg zaradila oko milion dolara.

Komentari

Vaš komentar