U Mizanu pao rekord – 140 padova

Moto GP 12. sep 201720:27 > 20:31
Izvor: Mirco Lazzari gp/Getty Images

Tokom trkačkog vikenda za Veliku nagradu San Marina i Riminija postavljen je novi rekord u Svetskom prvenstvu u motociklizmu, pošto je u sve tri klase zabeleženo ukupno 140 padova.

Zbog velikih promena u vremenskim uslovima tokom tri dana i jake kiše u nedelju, do više od polovine padova je došlo upravo tog dana – 80. Tokom zagrevanja je 26 vozača završilo pored staze, a tokom trka 54.

Više od polovine vozača zabeležilo je padove u kategorijama Moto2 i Moto3, a iako kraljevska klasa nije jednako brojna, samo 15 motociklista je trku završilo u istom krugu.

Na samo dve runde ove sezone bilo je više udesa u nedelju nego na stazi „Marko Simončeli“ – 94 u Le Manu i 91 u Asenu. Međutim, tokom tih vikenda broj padova nije prešao 140.

Trkački vikend u Mizanu je za deset padova nadmašio prethodni rekord, koji je bio na snazi od 2010. godine i Velike nagrade Portugala u Eštorilu.

Najveći broj padova tokom ovogodišnjeg šampionata zabeležili su vozači koji se nalaze na različitim delovima poretka – Mark Markes i Sem Lous. Motociklista Aprilije je imao 23 udesa, tri više od Markesa, koji je tako nadmašio svoju prethodnu najlošiju sezonu po tom pitanju. Markes je do sada tokom jedne godine najviše imao 17 padova, a do kraja sezone je ostalo još pet trka. Uprkos tome, mladi Španac je ove sezone samo imao dva pada tokom trke – u Argentini i Le Manu.

Ovogodišnji šampionat nastavlja se Velikom nagradom Aragona 24. septembra.