Markes dominantan u Le Manu ispred Dukatijevaca

Moto GP 19. maj 201914:37 > 14:42
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Mark Markes slavio je na Velikoj nagradi Francuske u Le Manu u MotoGP šampionatu. Drugi je bio Andrea Doviciozo, treći Danilo Petrući. Džek Miler iz Pramak Dukatija je bio četvrti, a Valentino Rosi peti.

Žoan Mir, Karel Abraham su imali problem i pre starta trke jer su u pali u pripremnom krugu.

Mark Markes je dobro startovao, a uz njega su bila dvojica vozača Dukatija Andrea Doviciozo i Danilo Petrući. Španac je ipak uspeo da se izdvoji, a probleme je imao Andrea Doviciozo koji je pao na sedmo mesto. VAlentino Rosi je imao solidan start i u prvom krugu je bio četvrti. Pol Espargaro je odlično počeo jer je osvojio čak sedam pozicija i bio je peti. On je napao i Valentina Rosija, koji je odbranio četvrto mesto. Danilo Petrući je u ranoj fazi trke napadao Marka Markesa ali nije uspeo da ga obiđe.

Petrući je zatim napravio greške, obišao ga je Džek Miler, Valentino Rosi a zatim i Andrea Doviciozo. Dezmodovi je uspeo da se oporavi posle početne greške i obišao je Rosija. Njih dvojica su imali malo veći zaostatak za Džekom Milerom i Markom Markesom, a Australijanac je na 23 kruga do kraja rešio da napadne Markesa i obišao je aktuelnog šampiona. Da kruga kansije je Markes uzvratio udarac, a borbi za vodeće pozicije su se pridružili Doviciozo i Rosi.

Na 20 krugova do kraja pao je Maverik Vinjales i to zbog greške Frančeska Banjaje koji je udario vozača Jamahe.

Nekoliko krugova kasnije je Danilo Petrući obišao Rosija koji je u tom momentu bio četvrtoplasirani. Na čelu je bio Markes na 15 krugova do kraja, drugi je bio Doviciozo sa preko jedne sekunde zaostatka. Na devet krugova do kraja je Markes imao tri sekunde viška u odnosu na Dovicioza, a Rosi i Petrući su počeli tada da smanjuju zaostatak za Milerom i Doviciozom. Petrući je obiišao nedugo zatim Milera, dok je Rosi zaostajao.

Šest krugova pre kraja je aktuelni šampion imao veliku prednost ispred Dovicioza i Petrućija koji su se borili za drugo mesto, a Valentino Rosi je smanjivao zaostatak za četvrtoplasiranim Džekom Milerom. Do kraja međutim nije bilo izmena u plasmanu. Šesti je bio Pol Espargaro, sedmi Franko Morbideli. Aleks Rins je završio desetoplasirani, a iza njega je kroz cilj prošao Horhe Lorenco. 

Bila je ovo 300. pobeda u kraljevskoj klasi za fabrički tim Honde.