Zarko potpisao za Dukati, voziće za Avintiju

Moto GP 07. dec 201912:00 > 12:03
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Francuski motociklista Žoan Zarko otkrio je da je potpisao ugovor sa Dukatijem i da će naredne sezone u Moto GP šampionatu braniti boje Avintije.

Tokom vikenda u Valensiji, gde je vožena poslednja trka ove sezone, pojavile su se informacije da bi Zarko mogao da završi u Avintiji, pošto je postalo jasno da neće naslediti Horhea Lorenca u Repsol Hondi.

Dvostruki svetski šampion je, inače, imao ugovor za narednu godinu sa KTM rejsingom, ali je letos odlučio da odustane od druge sezone, da bi mu austrijski tim potom uručio otkaz pred poslednjih šest trka. Zarko je na poslednje tri trke menjao Takakija Nakagamija u LCR Hondi, a u Valensiji je prvobitno negirao da bi mogao da vozi za Avintiju. Tom prilikom je rekao da bi se radije vratio u Moto2, pošto španski tim ne može da se ubroji u najbolje u šampionatu.

Međutim, Francuz je dan posle poslednje trke imao razgovore sa čelnicima Dukatija, a istog dana je objavljeno da će Avintija postati zvanični satelitski tim italijanske kompanije. Taj potez je, čini se, otvorio put za Zarkovo angažovanje, što je i praktično potvrđeno uručenjem otkaza Karelu Abrahamu.

Zapravo mi je Luiđi Dal‘Inja rekao da mogu da mu verujem i odlučim da potpišem za Avintiju. I dalje sam sumnjao u sposobnosti tima, pa sam otišao da razgovaram sa svojim nekadašnjim glavnim mehaničarom Masimom Brankinijem, koji mi je rekao da verujem Luiđiju. Luiđi je taj koji će se postarati da dobijem dobrog glavnog mehničara“, rekao je Zarko u intervjuu za francuski „Moto Žurnal“.

Zarko je takođe istakao da ne smatra da je potpisao ugovor sa Avintijom, već direktno sa Dukatijem, kao i da želi da se izbori za mesto u fabričkom timu za 2021. godinu.