Frančesko Peko Banjaja je svetski šampion u Moto GP!

Moto GP 06. nov 202214:524 komentara
Frančesko Banjaja
Ducati Motor Holding SpA

Vozač Dukatija, Frančesko Banjaja svetski je šampion u Moto GP za 2022. godinu!

Drugi je Banjaja šampion Dukatija nakon Kejsija Stonera (2007.) i prvi Italijan na italijanskom motociklu koji je postao šampion posle 50 godina.

Neverovatnu sezonu imao je Peko Banjaja. Postao je prvi vozač Dukatija sa četiri vezane pobede, a drugu deo sezone za njega je bio perfektan – do titule je došao nakon što je nadoknadio 91 bod zaostatka za vodećim.

Ne manje važno, pobedu u poslednjoj trci sezone upisao je u nedelju u Valensiji Aleks Rins i to je najbolji način da se oprostimo od Suzukija koga sledeće godine neće biti u Moto GP.

Na drugom mestu se nakon sjajne vožnje našao Bred Binder, dok je treće mesto pripalo Horhenu Martinu.

Fabio Kvartararo je i pored svih napora, trku završio na četvrtom mestu, a iza njega su ostali Migel Oliveira, Luka Marini, Enea Bastijanini, novi šampion Frančesko Banjaja, Franko Morbideli i Marko Beceki na desetom mestu.

Tok trke:

Odličan start imao je Banjaja, probio se odmah na peto mesto, dok je Kvartarao izgubio jednu poziciju.

Neverovatnu borbu od prvog kruga su vodila dvojica kandidata za titulu pa je došlo i do kontakta nakon koga je Banjaja ostao bez dela motora koji je samo odleteo pored staze. Koliko je moglo da se vidi, Peko je ostao bez jednog krilca sa leve strane u direktnoj borbi sa Fabijom za poziciju na stazi.

Na 23 kruga do kraja, Aleš Espargaro je zbog tehničkoh problema pre vremena završio trku i istaknuta je žuta zastava iako nije bilo incidenta na samoj stazi.

Ostalo je bilo 18 krugova do kraja kada je trka završena za Marka Markesa koji je samo skliznuo sa staze na svojoj Hondi. Markes je prošao bez bilo kakve povrede, što je svakako najvažnije. Ipak, za Markesa se ova sezona, kao i za Hondu, završava bez ijedne pobede.

Markesovo ispadanje sa staze ostavilo je Kvartarara na četvrtom, a Banjaju na šestom mestu, ali ne zadugo jer ga je pretekao Bred Binder.

Na 11 krugova do kraja, trka je završena prvo za Maverika Vinjalesa, a nepun minut kasnije i za Žoana Zarka. Činilo se kako je trka odmicala da Banjaja ima i nekih problema, ali i da je shvatio da je njegov glavni cilj da ovu trku završi.

Oko četiri i po kruga do kraja, neslavno je završena i poslednja trka Džeka Milera u Dukatiju. Nije dobro iskontrolisao motor u 11 krivini i završio je pored staze.

Komentari

Vaš komentar