Markes ne vozi u Argentini, i šta ćemo sad?

Moto GP 27. mar 202310:44 3 komentara
Mark Markes
Honda Racing Corporation

Osmostruki svetski šampion Mark Markes neće voziti na Velikoj nagradi Argentine zbog preloma metakarpalne kosti u desnoj ruci.

Na Velikoj nagradi Portugala, vozač Repsol Honde izazvao je incident: zakačio je Horhea Martina na Pramak Dukatiju u drugom krugu trke na stazi “Algarve” i potom izbacio i Migela Oliveiru u sebe iz trke. Markes je prihvatio potpunu krivicu za taj incident i istakao da je do njega došlo jer mu je blokirao prednji točak, a ne jer je pokušao preticanje u gotovo nemogućoj poziciji.

Zbog tog incidenta Markes je kažnjen dvostrukim dugim krugom na Velikoj nagradi Argentine.

Odmah posle trke ustanovljeno je da Markes ima prelom kosti u šaci, zbog čega je iz lekarskog tima objavljeno da nema dozvolu da vozi. Pregledi koji su obavljeni po njegovom povratku u Španiju pokazali su da ima frakturu u baze prve metakarpalne kosti palca zbog čega je odmah operisan. Tokom operacije Markesu su ugrađena dva šrafa, a prošla je bez ikakvih problema.

„Operacija je prošla bez komplikacija. Doneli smo odluku da propusti drugu trku sezone kako bi se potpuno usredsredio na oporavak i kako bi naredne izazove dočekao u najboljem mogućem stanju“.

Za sada nema prognoza kada bi Markes mogao da se vrati na stazu, a prva sledeća prilika posle Argentine je trka u Sjedinjenim Državama 16. aprila.

Što se tiče kazne koju je osmostruki svetski šampion dobio zbog pomenutog incidenta, u ovom trenutku nije jasno šta će biti sa njom. Razlog za to je formulacija u objašnjenju, pošto jasno piše da će je Markes odraditi tokom trke u Argentini, iako je obično bio slučaj da treba da se učini na narednoj trci. Objava kazne je zvanični dokument i ukoliko se svi drže slova na papiru ona bi mogla da nestane, ali treba očekivati da će je Markes odraditi kad god da se vrati na stazu s obzirom na reakcije na njegov potez. Odgovor na to pitanje ćemo dobiti narednih dana, pošto se trka u Argentini vozi sledećeg vikenda, pa se karavan već seli iz Evrope u Južnu Ameriku.

Kompletnu akciju sa staze “Termas de Rio Ondo” možete da pratite od petka na Sport Klubu.