Rosi nastavlja karijeru u svom timu – na Dukatiju?

Moto GP 31. jul 202113:511 komentar
Valentino Rosi
Izvor: Petronas SIC Racing Team

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi navodno će voziti za svoj tim naredne godine u Moto GP šampionatu, prenose brojni italijanski mediji.

’Doktoru’ na kraju ove sezone ističe ugovor sa Jamahom, a iz Petronasa su već najavili da saradnju neće obnoviti. Pošto je na kraju prošlogodišnjeg šampionata ostao bez mesta u fabričkom timu Jamahe, koji bi uskoro trebalo da objavi da će Franko Morbideli zameniti Maverika Vinjalesa, legendarni motociklista ima samo jednu opciju za nastavak karijere. I to je da vozi za svoj tim, koji će naredne godine imati dva mesta u šampionatu, pošto je postigao dogovor sa kompanijom Aramko, koja se nalazi u posedu kraljevske porodice Saudijske Arabije.

Druga kompanija koju kontroliše princ Abdulaziz bin Abdulah bin Saud Tanal, koja se bavi medijima, najavila je da će u narednih nekoliko dana objaviti zanimljive detalje projekta u Moto GP šampionatu. Konferencija za medije biće održana u privatnoj rezidenciji princa, a dobro obavešteni izvori tvrde da će tom prilikom Rosi biti potvrđen kao prvi vozač novog Aramko VR46 Dukati tima. Timski kolega trebalo bi da mu bude polubrat Luka Marini, koji je ove sezone debitovao u kraljevskoj klasi baš kao vozač tima svog brata.

Ukoliko se to obistini, ’Doktor’ će se vratiti na Dukati posle devet godina, pošto je 2011. i 2012. godine branio boje italijanskog tima. Ta saradnja nije bila uspešna jer je u tom periodu Rosi ostvario samo tri podijuma, a najbolji rezultat bilo mu je drugo mesto. Takođe, to će označiti i kraj veze italijanskog motocikliste i Jamahe, sa kojom je ostvario svoje najveće uspehe. Ta veza je trajala ukupno 16 sezona, uključujući i aktuelnu.

Tokom trofejne karijere Rosi je osvojio sedam titula u najjačoj kategoriji – tri sa Hondom i četiri sa Jamahom – poslednju još 2009. godine, a uz to je po jednom bio šampion u klasi do 125 i 250 kubika. Do sada je ostvario 115 pobeda, a sa tog broja se ne pomera od Velike nagrade Holandije 2017. godine, i ukupno 235 puta se našao na pobedničkom postolju. Od prelaska u Petronas Jamahu, na početku ove sezone, najbolji rezultat mu je 10. mesto na „Muđelu“.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se posle letnje pauze nastavlja narednog vikenda trkom za Veliku nagradu Štajerske na „Red Bul ringu“.

Komentari

Vaš komentar