Najduža partija šaha u istoriji: Karlsen pobedio posle sedam sati i 47 minuta

Sport Klub 04. dec 202111:106 komentara
Magnus Carlsen Krlsen
Izvor: REUTERS/Anton Vaganov

Magnus Karlsen bio je na ivici poraza, ali je uspeo da pobedi Jana Nepomnjašćeg u šestoj partiji bitke za titulu svetskog šampiona u šahu.

Meč je trajao čak sedam sati i 47 minuta, a posle ukupno 136 poteza, Norvežanin je uspeo da prekine niz od pet remija i sada u ukupnom rezultatu vodi sa 3,5-2,5.

To je bila najduža partija u 135 godina dugoj istoriji borbe za svetskog prvaka u šahu: prethodno, duel Anatolija Karpova i Viktora Korčnoja iz 1978. godine trajao je 124 poteza.

Karlsen (31) je igrao belim figurama i negde posle tri sata meča saterao je svog vršnjaka u ćošak: tada je menjao kraljicu za dva topa, posle čega je topom, konjem i sa dva pešaka napao crnu kraljicu.

„Ne bi ni trebalo da bude lako u meču za titulu. Čovek mora da pokuša da iskoristi svaku šansu, koliko god ona bila mala. Mislim da smo obojica rizikovali. Želeo sam da odužim partiju što je više moguće kako bismo obojica bili umorni u ključnom trenutku. To se ispostavilo kao dobra strategija“, rekao je Karlsen, koji je svetski prvak od 2013. godine, a najbolje rangirani igrač sveta od 2010.

Rus se branio i branio, ali je na kraju predao posle skoro osam sati, posle čega je usledila erupcija aplauza u Dubaiju.

„Rekao bih da je Magnus uspeo da kapitalizuje ono malo prilika što je imao“, naglasio je Nepomnjašćij.

Rus je trenutno peti igrač sveta, osvojio je „Turnir kandidata“, a ovo mu je prva borba za najlaskavije priznanje u svetu ovog sporta.

Igraće se 14 partija, naredne dve na programu su u subotu i nedelju, dok je u ponedeljak dan odmora.

Komentari

Vaš komentar