SP: Holandija mora i može da padne

Ostali sportovi 13. dec 201510:28 > 10:29
RSS

Nekada smo se radovali duelima sa Holandijom u rukometu. Bilo je jasno da se pitanje pobednika neće postavljati i da Srbija sigurno ide dalje. Ali, situacija se promenila. Večeras u 20 časova i 45 minuta, izabranice Saše Boškovića izlaze na megdan Holanđankama kao autsajderi na papiru.

Međutim, na osnovu svega viđenog do sada, uzimajući u obzir činjenicu da u sastavu tima nema četiri izuzetno kvalitetne rukometašice, čini se da razloga za strah nema. Holandija nikada u istoriji nije osvojila medalju na velikim takmičenjima iako je gotovo redovan učesnik. Najbolji plasman je peto mesto na SP 2005. godine i sedmo na prošlom šampionatu Evrope u Mađarskoj.

Holandija je na putu ka osmini finala u konkurenciji sa Švedskom, Poljskom, Angolom, Kinom i Kubom osvojila prvo mesto sa skorom 4-1-0. Jedini remi Holandija je imala sa selekcijom Kube. Ostale utakmice je rešila u svoju korist.

Zvuči čudno ali je istinito. Srbija je aktuelni vicešampion planete a u duel sa Holandijom ulazi kao autsajder. Međutim, to i nije toliko loše. Devojke su u duelima sa Crnom Gorom, Mađarskom i Danskom, koje se objektivno kvalitetnije od Holandije pokazale da mogu mnogo. Posebno protiv Crne Gore protiv koje je osvojen bod. Ako Srbija ponovi partiju kao protiv Crne Gore, partiju koju smo gledali većim delom meča protiv Mađarske ili partiju iz prvog poluvremena protiv Danske, Holandija može da padne.

Značaj meča je ogroman. Pobeda garantuje dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre, a poraz nas ostavlja prema kalkulacijama preciznih kolega iz Sportskog žurnala na 14-to mesto.

„Došle smo u Dansku sa željom da stignemo do osmine finala i da se borimo za mesto na Olimpijskim igrama. Holandija ima dobro ekipu i favorit je posle prve faze. Ali, motivisane smo do neba. Spremne smo da se borimo do poslednjeg atoma snage, ako bi san u plasmanu u Brazil bio nastavljane. Pobedićemo Holandiju. Verujemo u to svi u timu“ poručila je Sanja Radosavljević.

PAROVI OSMINE FINALA: Nemačka – Norveška, Danska – Švedska, Srbija – Holandija, Brazil – Rumunija, Poljska – Mađarska, Crna Gora – Angola, Španija – Francuska, Rusija – Južna Koreja. U slučaju pobede nad Holandijom, Srbija bi u četvrtfinalu igrala protiv boljeg iz duela Brazil – Rumunija.