Pokret kroz besplatne časove gradi ljubav prema igri

sk

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković zahvalila se danas svim pojedincima i institucijama koje su pomogle realizaciju projekta besplatnih škola košarke za devojčice osnovnoškolskog uzrasta.

Na svečanosti u Osnovnoj školi „Mihailo Petrović Alas“, gde je „Pokret za žensku košarku Marina Maljković“ i počeo da sprovodi svoj program, ona je istakla zadovoljstvo što je u prvih pet meseci na četiri lokacije bilo preko sto devojčica koje su treneri uvodili u sve male košarkaške tajne.

-Drago mi je da se jedna lepa ideja uspešno sprovodi i razvija u pravom smeru. Godinama smo gradili kult ženske košarke. Mnogo rada, truda, energije je uloženo, mnogo je odricanja bilo da bi na kraju stigli do cilja i postale šampionke Evrope. Nisam želela da to bude jedan običan bljesak, već da nastavimo da radimo dalje, da kroz Pokret uvodimo devojčice u svet košarke, da zavole ovaj sport iskreno. Da pravimo bazu iz koje će svaka generacija imati neku novu Milicu, Anu, Sonju, Jelenu… – započela je priču Marina Maljković idejni tvorac Pokreta za žensku košarku.

Tokom pet meseci održano je 98 treninga. Preko 100 devojčica prošlo je kroz program, a njih osamdesetak redovno dolaze i vežbaju. Ono što takođe karakteriše ovaj Pokret uz to da su časovi besplatni, jeste činjenica da Marina Maljković, baš kao i naše najbolje košarkašice svaki boravak u Beogradu koristi da posećuje treninge i druže se sa devojčicama.

-Želim da istaknem veliku zahvalnost opštini Stari grad, osnovnim školama „Mihailo Petrović Alas“ i „Kralj Petar I“, opštini i SROC „Vračar“, kao i sportskom centru „Vizura sport“ koji su prepoznali našu ideju i pomogli nam u sprovođenju ove ideje. Očekujem i nadam se da će se saradnja nastaviti i od septembra, kada ponovo krene školska godina, a pozivam i ostale institucije i zainteresovane sponzore da pomognu ovaj projekat, jer nam je cilj da se ne zadržavamo samo na Beogradu, već da naše besplatne škole rade i širom Srbije. Verujte mi da ne postoji veće zadovoljstvo, nego kada vidite srećna dečija lica i njihovu zainteresovanost da steknu određeno znanje, koje kroz igru mogu da primenjuju – rekla je Marina Maljković.

Srpska selektorka je još jednom iskoristila priliku da pozove sve devojčice osnovnoškolskog uzrasta da se priključe Pokretu, jer će se program besplatne škole košarke sprovoditi do kraja juna. 

-Naš program se ovde ne završava, jer ćemo do kraja juna raditi subotom od 9 sati u SROC „Vračar“, odnosno subotom i nedeljom od 11 sati u SC „Vizura sport“ u Zemunu. Dođite, garantujem vam da ćete se zaljubiti u košarku i treninge koje sprovodimo – zaključila je selektorka Srbije.

Marina Maljković je svojim malim košarkašicama organizovala i prvu zvaničnu utakmicu, koju će odigrati u nedelju od 13 časova u SC „Vizura sport“. U prijateljskom druženju i prikazivanju stečenog znanja kroz igru devojčice iz „Pokreta za žensku košarku Marina Maljković“ ugostiće svoje vršnjakinje iz KK „Stari Ras“ iz Novog Pazara. Očekuje se da će tokom 40 minuta, terenom prodefilovati ukupno više od 100 malih košarkašica.