Ivana Španović šampionka Evrope!

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Ivana Španović šampionka je Evrope u skoku u dalj!

Najbolja atletičarka Srbije je sa skokom od 6.94 metara u drugoj seriji trijumfovala na prvenstvu u Amsterdamu i posle zlata u dvorani 2015. u Pragu prigrlila i najsjajnije odličje na otvorenom.

Ivana je imala još tri ispravka skoka: 6.81m, 6.71m i 6.72m.

„Srećna sam što sam osvojila zlatnu medalju sa ovim prosečnim skokom. Žao mi je što nisam uspela da skočim sedam metara, ali ipak ovo je moja sedma uzastopna medalja sa velikih takmičenja i ne mogu biti zadovoljnija„, rekla je Ivana.

„Kao što smo i rekli ovo je bilo moje poslednje takmičenje pred Olimpijske igre u Riju i drago mi je da sam ostala na svom nivou. Malo me je poremetio dan pauze između kvalifikacija i finala, ali još jedno iskustvo za mene, koje se završilo sa osvojenom zlatnom medaljom. Jedva čekamo Rio i spremamo se za takmičenje iz snova“.

Drugo mesto zauzela je Britanka Džazmin Sejvers sa rezultatom 6.86 metara, a bronza je otišla u ruke atletičarki iz Nemačke Malaiki Mihambo sa daljinom od 6.65 metara.

Španovićevoj je ovo sedma medalja sa najvećih takmičenja. Sa svetskih šampionata ima tri bronze, 2013. i 2015. na otvorenom i 2014. u dvorani, kao i srebro 2016. u dvorani.

Na prvenstvima Evrope Ivana je pored zlata u Pragu osvojila i srebro 2014. u Cirihu.

Sledeći izazov Španovićevu očekuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Srpski atletičari čekali su ovu medalju 26 godina. Poslednji put zlato su osvojili Dragutin Topić u skoku uvis i Snežana Pajkić na 1500m, davne 1990.godine u Splitu. Nakon toga srpski atletičari osvojili su četiri srebra i jednu bronzu, a danas je konačno ostvaren jedan dugogodišnji san.

Srpska bacačica diska Dragana Tomašević zauzela je 11. mesto sa rezultatom 56.83 metara, dok je zlato, četvrti put uzastopno, otišlo u ruke Hrvatice Sandre Perković.

Podsetimo, Mihail Dudaš je u četvrtak osvojio drugu bronzu ikada na Evropskom prvenstvu, a prvu u desetoboju.