Savić: Jedna rečenica privukla više pažnje od olimpijaca

Izvor: N1

Avion sa preostalim sportistima Srbije koji su učestvovali na Ol u Riju sleteo je oko 15.30 u Beograd. Treneri i kapiteni naših timova obratili su se javnosti. Aleksandar Đorđević je rekao da su sportisti pravi heroji Srbije, a Dejan Savić da ga nervira što je jedna rečenica, istrgnuta iz konteksta, više pažnje privukla od olimpijaca.

Ranije danas u Beograd su stigle i srpske tekvondoistkinje Tijana Bogdanović i Milica Mandić koje su se obratile javnosti na aerodromu Nikola Tesla.

Nekoliko stotina navijača je na Aerodromu Nikola Tesla pozdravilo mušku i žensku košarkašku reprezentaciju, ženski odbojkaški tim, kajakaše i vaterpoliste Srbije. Avion je po sletanju dočekan uz počasne lukove iz vodenih topova vatrogasnih kamiona.

Naši olimpijci su se obratili po dolasku.

Odbojkašica Maja Ognjenović, kapiten tima, kaže da su presrećni postignutim, i zahvalila se svima na ljubavi koju su, kako kaže, osetile i tako daleko.

„Atmosfera je bila sjajna, nama nikad atmosfera bila problematična, mi smo spoj mladih i iskusnih debvojaka, i u celom olimpijskom timu je vladala dobra atmosfera“, navela je.

N1

Selektor Zoran Terzić je rekao da je medalja bila san, i ne samo njih, već generacija odbojkaša i odbojkaških radnika, ali da nisu bili sigurni da će do prvog odličja u istoriji srpske ženske odbojke.

Devojke su igrale dobro ceo turnir, ponašale su se kako treba kroz ceo turnir, zaslužuju sve pohvale za pravi odnos, motiv, želju, dodao je trener naših odbojkašica.

Nema srećnijeg saveza od našeg saveza u ovom trenutku, rekao je Slobodan Milošević, generalni sekretar Odbojkaškog saveza Srbije. On je rekao da je olimpijce država ispratila kako treba na OI, i dodao da se jako radi za budućnost.

Javnosti su se, nakon odbojkaša, obratili i srebrni kajakaši Marko Tomićević i Milenko Zorić, kao i Miroslav Aleksić, trener.

Marko Tomićević je rekao da je jako ponosan što je bio deo ekipe, i bio tu uz momke i devojke koji su vrhunski takmičari i vrhunski ljudi. „Za mene je i to dovoljno“.

N1

Kajak je mali sport i doček ne bude baš ovakav, i ovo je fenomenalno za mene, rekao je Zorić. Zadovoljan sam što smo učestvovali sa ovakvim timom, za mene je ovo jako uspešna Olimpijada, dodao je.

Ovo je prva medalja za Srbiju u kajaku posle 32 godine, podsetio je trener Aleksić. „Sledeće je što ćemo uraditi jeste da ćemo  početi pripreme za OI u Tokiju i nadam se da ćemo biti i bolji“, rekao je. Mislim da smo mogli da osvojimo bar još jednu, pre svega mislim na dvosed u sprintu Novaković-Grujić, nažalost oni nisu imali najbolji dan, rekao je Aleksić.

Presrećan sam zbog Tomićevića i Zorića, u finišu je falilo malo za zlato, ali eto – to je cilj za igre u Tokiju, kaže trener.

N1

Kapiten ženske košarkaške reprezentacije Milica Dabović zahvalila se svim sportistima koji su doneli medalju. U ime devojaka rekla je i hvala što od njih nije očekivana medalja, a kojom su ipak i one obradovale ljude u Srbiji. „Ponosna sam što smo obradovali jednu malu naciju, a veliku dominaciju… Presrećna sam što smo toliko radosti doneli poslednih 20 dana“, navela je.

Nemam šta ja više da tražim, posle evropskog zlata i medalje na Olimpijskim igrama, ne želim da me neko pobedi, želim da ostanem tu gde sam, rekla je Dabovićeva, dodajući da je ovo lep kraj reprezentativne karijere.

Marina Maljković je ponosna na svoje devojke.

 Drago mi je što su košarkašice nastavile s velikom borbom i donele medalju u naš grad, rekla je trener naše reprezentacije. „Nakon ovih seniorskih rezultata, „Pokret Marina Maljković“ je nešto u šta želim da uložim svu energiju, da se što više dece bavi sportom, besplatno… Teo ima kamp, ja ću to raditi sa devojčicama, nadam se da će to biti jedna lepa slika za Srbiju“, navela je Maljkovićeva.

Kapiten muške košarkaške reprezentacije Miloš Teodosić se zahvalio na sjajnoj dobrodošlici. „Nismo mogli ni sa zamislimo da će to da izgleda na ovakav način… Jako sam ponosan i na mušku i na žensku reprezentaciju. Jako sam ponosan, to sam govorio i u grupi, i na našu igru i na saigrače. Pobede nisu došle odmah, došle su kad je najpotrebnije… Ponosan sam i na saigrače i na stručni štab“, rekao je Teodosić.

Košarkaši nisu zaboravili povređenog Nemanju Bjelicu, kome su posvetili olimpijsku medalju.

Nemanja Bjelica je bio svih ovih godina s nama i više od svih nas je želeo da bude u Riju. Mi smo ovu medalju njemu poklonili, jer znamo koliko je to želeo, i nadamo se da će sledeći put biti uz nas, rekao je na to Teo.

N1

Selektor Aleksandar Đorđević je čestitao svim olimpijcima. „Moje lične čestitke svim osvajačima medalja i trenerima osvajača medalja“, rekao je. Nije bitno koji sport je doneo medalju, bitno je da je Srbija osvajala, rekao je Đorđević.

Sigurno da mi osećamo pravu podršku, ona je vetar u leđa svim olimpijcima, ali postoji i ona druga podrška, dodao je.

„Pre svega zahvalnost Milošu i njegovim saigračima, jer su oni ti koji su osvojili ovu medalju… Oni su pravi, ne samo oni, već i svi sportisti, pravi, pravi heroji Srbije“, rekao je trener.

Dejan Tomašević, generalni sekretar KSS, kaže da je to što je deo organizacije ekipa koje su donele dve medalje izuzetna  čast za njega. Zahvalio se Marini Maljković i Đorđeviću, ali pre svega Milici Dabović i Teodosiću i njihovim saigračima, što su, kako je rekao, još jedno leto posvetili reprezentaciji.

Gocić: Oproštajna utakmica – ne znam odakle vam to?

N1

Živko Gocić, kapiten veterpolo reprezentacije Srbije, čestitao je svim sportistima koji su nastupili na OI. „Hteo bi da iskoristim priliku da se zahvalim svim ljudima koji su doprineli i utkali sebe u ovu medalju. Pre svega mislim tu na ljude iz Vaterpolo saveza, i na našeg Bucka (trenera Savića)“, rekao je.

Na konstataciju da je to bila njegova oproštajna utakmica, rekao je – ne znam odakle vam to, čitali ste između redova.

Dejan Savić je rekao da je medalja delo svih igrača. Zahvalio se svim ljudima koji su podržavali Vaterpolo savez i svima koji su nastupali za Srbiju na OI.

„Kao jedna mala zemlja, imali smo tri finala u kolektivnim sportovima, što nije zabeležila ni jedna Amerika… Konačno smo došli do zlatne medalje… Žiletove suze su utkane u tu medalju i one su pokazale sve“, rekao je.

Neke stvari me nerviraju, a to je da je jedna rečenica koja je iz konteksta malo istrgnuta, više privuikla pažnje od olimpijaca, ali mislim da smo pokazali da možemo da budemo zemlja sporta, a ne zemlja žute štampe, rekao je trener Savić.

Predsednik Vaterpolo saveza Milorad Krivokapić se svim osvajačima medalja zahvalio. „Nijednog trenutka nismo sumnjali u naše vaterpoliste. Godinama govorim da su Nole i vaterpolisti ponos Srbije, sada smo dobili još neke timove koji su ponos Srbije“, rekao je on. Dodao je da su naši takmičari pokazali kako se igra za zemlju.

Mi ćemo slaviti još nekoliko dana, a onda ćemo se spremati za OI u Tokiju, rekao je Krivokapić, koji se zahvalio dijaspori, ljudima na KiM i svima koji su slavili uspehe Srbije na OI.

Pogledajte prilog Jelene Zorić: