Argentinci šampioni sveta u futsalu!

Sascha Steinbach/Bongarts/Getty Images

Reprezentacija Argentine u futsalu osvojila je titulu šampiona sveta pobedom nad Rusijom sa 5:4 u Kolumbiji. Za Argentince je to prva šampionska titula, pošto su prethodno do same završnice stigli 2004. godine, ali su šampionat na Tajvanu završili na četvrtom mestu.

Rusija je takođe igrala za prvu titulu, pošto je prethodno poražena u polufinalima na prvenstvima 1996, 2000. i 2008. godine.

Rusija je povela preko Edera Lime u 16. minutu, ali je Argentina izjednačila posle samo 26 sekundi kasnije, a vođstvo je preuzela pred kraj prvog poluvremena, kada je Lenadro Kucolino iskoristio penal sa deset metara.

Lima je izjednačio na 2:2 u 22. minutu, ali je posle 75 sekundi Alan Brandi dva puta bio strelac, za novu prednost Argentinaca. Dok je Rusija jurila zaostatak, Konstantino Vaporaki, čiji brat Alamiro je doneo Argentini prvo izjednačenje, postigao je gol sa svoje polovine, a Dmitrij Liskov i Lima su uspeli samo da ublaže poraz. Lima za utehu ima to što je kompletirao prvi het-trik u finalu Svetskog prvenstva.

U borbi za bronzu, Iran je pobedio Portugal sa 4:3 posle boljeg izvođenja penala, pošto su Portugalci vodili u jednom trenutku sa 2:0. Kao što je zlato za Argentince istorijsko, tako je i bronza za Irance, kojima je to prva medalja na Svetskom prvenstvu.

Kapiten Argentine Vilhelm proglašen je za najboljeg igrača šampionata, dok je Portugalac Rikardinjo bio najbolji strelac.