Tandeu 'skraćeni' skokovi i trijumf u Insbruku!

Adam Pretty/Getty Images

Norveški ski skakač Danijel Andre Tande trijumfovao je na trećim skokovima u okviru turneje Četiri skakaonice, koji su održani u austrijskom Insbruku. Zbog jakog vetra, na trećoj stanici turneje druga runda je otkazana, a Tande je zahvaljujući pobedi preuzeo vođstvo u borbi za "Zlatnog orla".

Mladi Norvežanin, koji je trijumfovao i pre tri dana u Garmiš-Partenkihernu, u Insbruku je došao do treće pobede u karijeri sa 125,7 bodova, posle skoka od 128,5 metara. Drugo mesto zauzeo je njegov sunarodnik Robert Johanson, koji je imao najbolji skok dana od 133 metra, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Jevgenij Klimov iz Rusije.

Prvi problemi za organizatore u austrijskom ski centru pojavili su se još pre početka takmičenja, pošto su se Nemac Zeverin Frojnd i domaći skakač Mihael Hajbek povukli zbog gripa. Tokom treninga, vodeći u poretku na polovini turneje Kamil Štoh je imao pad u kojem je povredio rame i postojala je šansa da se ni on neće naći na zaletištu.

Dvostruki olimpijski šampion je, ipak, odlučio da skače, pa je u Insbruku bilo 48 skakača, od kojih je trebalo da budu šestorica ‘laki luzera’. Međutim, vetar je od prvih skokova pravio velike probleme, takmičenje je više puta prekidano i bilo je jasno da će druga runda teško moći da bude održana.

Vetar je tako uticao na veliki broj skakača, ali se Tande pokazao najboljim među njima, dok su Johanson i Klimov svojim plasmanom na podijum napravili veliko iznenađenje.

Uprkos povredi, Štoh je bio četvrti, ali je prepustio Norvežaninu vođstvo u plasmanu Novogodišnje turneje. Andreas Stjernen bio je treći norveški skakač među najboljom petoricom, ispred Maćieja Kota iz Poljske. Austrijanac Manuel Fetner i Pjotr Žila iz Poljske su podelili sedmo mesto, a među najboljom desetoricom našli su se i Italijan Sebastijan Koloredo i iskusni Norijaki Kasai. Pobednik skokova iz Oberstdorfa na startu turneje Štefan Kraft bio je na tek 18. poziciji.

Prošlogodišnji pobednik turneje Peter Prevc zauzeo je 19. mesto i bio je najbolji među Slovencima, dok je njegov najmlađi brat Domen bio 25. Jurij Tepeš je bio 32, Anže Semenič četiri pozicije iza, dok je Cene Prevc takmičenje završio na 40. mestu.

Tande sada na čelu poretka turneje ima 710,3 bodova, a prate ga Štoh sa 708,6 i Kraft sa 693,7. Zahvaljujući pobedi, Norvežanin je preuzeo i vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 632 boda, 36 više od Domena Prevca.

Turneja Četiri skakaonice sada se seli u Bišofshofen na veliko finale, koje je zakazano za petak od 16.45.