Farah: Tramp je od mene napravio vanzemaljca

Ostali sportovi 29. jan 201722:31 > 22:33
Izvor: Ian MacNicol

Britanski atletičar Mo Farah napao je predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa zbog odluke da izbeglicama zabrani ulazak u zemlju i priznao da se plaši da bi mogao da bude odvojen od svoje porodice.

Tramp je u petak potpisao urednu kojom je na četiri meseca suspendovan ulazak u Ameriku državljanima Sirije i još šest muslimanskih zemalja. Njegovu odluku osudili su brojni politički lideri širom sveta, kao i mnoge poznate ličnosti.

Farahu, koji ima dvojno državljanstvo Velike Britanije i Somalije, moglo bi da bude zabranjeno da uđe ponovo u Ameriku po novim pravilima.

33-godišnji Britanac, koji je nedavno dobio titulu viteza, trenira u Portlandu sa svojim trenerom Albertom Salasarom.

„1. januara ove godine, Kraljica Elizabeta je od mene napravila viteza. 27. januara, predsednik Donald Tramp je od mene izgleda napravio vanzemaljca. Britanski sam državljanin koji je u poslednjih šest godina živeo u Americi, vredno radio, doprinosio društvu, plaćao porez i odgajao naše četvoro dece na mestu koje zovu svojim domom. Sada, meni i mnogim drugim ljudima je poručeno da nismo dobrodošli. Teško mi je što ću morati da kažem svojoj deci da njihov tata možda neće moći da dođe kući i da im objasnim zašto je predsednik uveo uredbu koja je doneta iz neznanja i predrasude. Sa osam godina sam u Britaniji dobio dobrodošlicu po dolasku iz Somalije i dobio sam šansu da uspem i ostvarim svoje snove. Ponosno sam predstavljao svoju medalju, osvajao medalje za britanski narod i dobio najveću nagradu u obliku titule viteza. Moja priča je primer toga šta šta može da se desi kada sledite politiku saosećanja i razumevanja, a ne mržnje i izolacije“, poručio je Farah.

Farah je tokom karijere osvojio četiri olimpijska zlata, uz po pet svetskih i evropskih na 5.000 i 10.000 metara.