Počinje novi Dakar, Sagmajster jedini predstavnik Srbije

Ostali sportovi 04. jan 201511:39 > 11:44
Tanjug/Dragan Stanković

Sve je spremno za novo izdanje najprestižnijeg svetskog relija, Dakara.

Kroz Argentinu, Čile i Boliviju, vozači 406 vozila (161 motocikl, 45 kvadova, 137 automobila i 63 kamiona) će morati da pređu više od 9.000 kilometara kako bi se izborili za tron. Ovogodišnji reli počeće i završiće se u Buenos Airesu, u Argentini, a trajaće do 17. januara. 

Ove godine, jedini predstavnik Srbije biće Gabor Sagmajster, na motociklu KTM 450 Reli, sa startnim brojem 66. 

– Jedva čekam start. Prvi cilj biće mi da završim takmičenje, što nije ni malo lako. Organizator je stavio pred nas brojne izazove i veoma duge etape. Drugi cilj je da se plasiram između 30. i 40. mesta u generalnom plasmanu, a da u klasi budem među prvih deset motociklista. Spreman sam, motor je takođe pripremljen i ukoliko ne bude nekih kvarova, ja ću sigurno dati sve od sebe da na pravi načim predstavim našu zemlju. Imam dosta iskustva, pet puta sam uspeo do sada da završim reli i držaću se proverene taktike, rezervisano na početku, a kako takmičenje bude odmicalo pojačavaću ritam – kazao je Sagmajster uoči 37. izdanja Dakara koji se od 2008. godine održava u Južnoj Americi. 

Prošle godine pobednici su bili Nani Roma (sutomobil), Mark Koma (motocikl), Ignjasio Kasale (kvad) i Andrej Karginov (kamion).