Grbić: Bez emocije smo osrednja ekipa

Ostali sportovi 07. jul 201709:18 > 09:18
FIVB

Selektor srpski odbojkaša Nikola Grbić ocenio je da je njegovom timu nedostajalo energije za bolji rezultat na finalnom turniru Svetske lige.

Orlovi su poražani u oba meča na fajnl-siksu, čime su takmičenje završili u grupi, ne uspevši da odbrane titulu osvojenu prošle godine. Prilika za polufinale praktično je izgubljena posle prvog poraza od Sjedinjenih Američkih Država, pošto se znalo koliko je teško dobiti Francuze, i to maksimalnim rezultatom.

Već posle dva seta druge utakmice, jasno je bilo da će Trikolori u borbu za finale, a Srbi kući. Uspeli su potom Grbićevi izabranici da se izbore za počasni bod na turniru, pre nego što su meč izgubili u tajbrejku.

„Generalno najveći žal je što nisam video ekipu da na nivou na kome smo navikli i na kome želim da igramo. Ne toliko po brojevima, koliko emotivno. Moramo da razumemo da smo ekipa koja, ako ne igra sa sto odsto svojih mogućnosti, postajemo jedna osrednja ekipa. Kada god nemamo emociju na terenu, kada nemamo pozitivnu energiju, kad ne vičemo, ne izbacujemo sve iz sebe, svako se zatvori u svoj ugao, niko ne priča ni sa kim, ćutimo i čekamo da vidimo šta će da se desi. Ne kažem da je to bilo toliko loše, ali nam stvari nisu išle kako smo želeli i imali smo problema da to prihvatimo kao takvo. To se reflektovalo i na igru“, objašnjavao je Grbić.

Posle izgubljena dva seta u duelu sa Francuzima, selektor je na teren poslao drugu postavu, koja je uspela da se izbori za peti set.

„Jesu ti momci doneli preokret, ušli su u meč mnogo više energije i okrenuli su utakmicu totalno, bili su fantastični. Ali treba uzeti u obzir da smo mi već ispali u tom momentu, da se Francuska kvalifikovala za polufinale. Tu neku vrstu stresa nisu imali. Podsvesno su se opustili naši rivali. Zasluge trećeg i četvrtog seta su na našoj strani, ali je igralo puno ulogu to što smo mi ispali.“

Na pitanje koliko je ekipa mogla da nauči na ovom turniru pred Evropsko prvenstvo, koje je na programu od 24. avgusta do 3. septembra, Grbić je odgovorio:

„To je proces. Ekipa nam je mlada, i ja kao trener i oni kao igrači moramo da učimo iz ovakvih iskustava. Moramo da razumemo da sa tehničke strane znamo svoje dobre i loše strane i to radimo na dnevnoj bazi. Međutim, ponovo ponavljam, ako nemamo emociju, ako se ne praznimo i ne igramo sa euforijom, postajemo osrednja ekipa i ulazimo u problem da igramo sa ekipama koje nisu na našem nivou.“

U konačnom plasmanu Srbija je svetsku ligu završila na petoj poziciji.