Švedska slomila Hrvatsku za Srbiju u drugoj fazi EP!

Christof Koepsel, Getty Images Sport

Reprezentacija Švedske pobedila je Hrvatsku rezultatom 35:31 (17:12) u trećem kolu Grupe A Evropskog prvenstva u rukometu, što se ispostavilo kao ključan rezultat za plasman Srbije u narednu grupnu fazu šampionata. Na kraju su iz Grupe A plasman izborili Švedska, Hrvatska i Srbija.

Srbija je posle poraza od Hrvatske i Švedske, u utorak savladala Island sa 29:26, pa je pred duel domaćina šampionata i skandinavske ekipe gotovo izgubila sve šanse za dalji plasman. Iako Orlovi nisu pobedili sa četiri razlike, čime bi se definitivno plasirali u novu grupu, koja će se formirati u Zagrebu, njima je ostalo da se nadaju da Švedska neće izgubiti od Hrvatske u Splitu. 

Ipak, posle prvih 30 minuta u Spaladijumu Šveđani su stekli prednost od pet golova razlike, najviše zahvaljujući Niklasu Ekbergu i Albinu Lagergrenu, koji su mrežu Kauboja zatresli po četiri puta. Švedski tim je sjajno nastavio i u drugom delu igre, pa je na kraju pobedio sa 35:31, uz šest golova Lagergrena, dok su ga pratili sa po pet pogodaka Jesper Nilsen i Simon Jepson. U hrvatskom timu istakao se Ivan Čupić sa sedam golova. 

Na kraju u Grupi A Švedska je prva sa četiri boda, Hrvatska je druga sa dva (koliko i prenosi zbog pobede nad Srbijom), kao i Srbija bez bodova. Island je poslednji i završava takmičenje, a Orlovi zbog pobede nad ovom reprezentacijom u novu grupu u Zagrebu ne nose bodove. 

Iz Grupe B u Zagreb u Grupu I dolaze Francuska sa četiri boda, Norveška sa dva boda i Belorusija bez bodova. 

Srbija prvo igra protiv Norveške 18. januara, a zatim protiv Francuske 22. januara i na kraju Belorusije 24. januara. 

U novoformiranu Grupu I u Zagrebu već se plasirala Francuska, koja je u trećem kolu u Grupi B savladala Belorusiju 32:25 (14:11). Dika Mem je sa devet golova predvodio Trikolore, dok je Nikola Karabatić upisao šest pogodaka. 

U drugom meču u Grupi B igraju Norveška je pobedila Austriju sa 39:28 (18:14).