Beogradski maraton između istine i spinovanja

Tanjug/Rade Prelić

Direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković i direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić govorili su u Danu uživo na N1 o situaciji sa Beogradskim maratonom. Preti li mu zaista, zbog dugovanja prema takmičarima, oduzimanje licence Evropske atletske federacije i šta ona uopšte znači organizatorima?

 Slobodan Branković kaže da je maratonu odutzeta licenca za kvalitet i bezbednost i da su izbačeni su iz kalendara Evropske atletike, i dodaje da to nije nova vest. Kaže da je Evropska atletika ukazivala na problem neisplaćenih nagrada menadžerima i atletičarima, da je bilo opomena, te da se postavlja pitanje zašto nagrade nisu isplaćivane kada su dogovarane.

„Prošle godine je stiglo pismo, mi smo obavestili ministarstvo da više ne možemo da učestvujemo u organizaciji maratona. Mi nemamo loših namera i ništa protiv, nije ASS nikada dao saopštenje za medije povodom maratona. ASS nema ništa protiv maratona, samo smo rekli šta piše u pismu, ako Evropska atletika obmanjuje onda i ja obmanjujem. Ja imam gomilu prijava od menadžera koji prete prijavama raznim međunarodnim ustanovama i policijama. Mi smo obavestili i ministarstvo je prestalo da ih finansira, pokušali smo da nađemo zajednički jezik. Možemo samo da nagađamo kolika su dugovanja, ne znam zašto ih nisu platili ni koliki im je priliv i odliv. Grad je dao novac i ove godine i potpisao je ugovor. Oni nezvanično znaju šta se dešava, ali nismo seli za sto da pričamo o tome. Mi želimo da pomognemo“, rekao je Branković.

Direktor ASS kaže da dugovanja nije napravio Atletski savez, već da je Beogradski maraton  dogovarao dolaske atletičara i menadžera.

„Ne bih da otvaram temu promotera i koliko se tu novca slilo. Ne bih da ih degradiram, ali javnost ne bi bila oduševljenja da zna koliko se novca slije u budžet, a na kraju ostane ružna slika, gde ostanu ljudi koji nisu plaćeni i ružno pričaju o Beogradu. Ja imam žalbe i fakture koje nisu plaćene, dostaviće nam to i Evropska atletika, ako nam grad bude tražio mi ćemo im predstaviti kolika su dugovanja“, reako je Branković.

Na pitanje zašto ove godine nije bilo istaknutih atletičara iz inostranstva, Branković kaže da su razlozi za to što nisu u kalendaru, zatim maratonci sumnjaju u sertifikat, nema nagradnog fonda, kao i zbog toga što se, kažem pročulo da ne plaćaju.

Zato, navodi on, od novembra kreće novi maraton – Serbia city marathon.

„Pravimo maraton na ravnoj stazi na Novom Beogradu, očekujemo veliki broj maratonaca. Cilj nam je da okupimo mlade i rekreativce, to će biti 4 novembra. Organizujemo svojim resursima, imamo sudije i tehnička lica, ne mora niko da se brine da će ovo biti tehnički i sertifikovan maraton. Ima dosta primera gradova gde ima dva maratona. Ako hoćemo da budemo turistička destinacija to nije loše“, dodao je Branković.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić objašnjava da licenca kao takva ne postoji i dodaje da ne zna ko tu priču nameće i spinuje i da je došlo do zabune.

„Postoji sertifikat koji imamo, sertifikat o premerenoj stazi. To je jedna od stvari bez koje ne bismo mogli da organizujemo. Preko 100 rezultata je bilo na nivou normi za odlazak na Olimpijske igre i Svetsko prvenstvo. Osporava se i rezultat nekih naših takmičara što ne stoji. Posedujemo sve što nam je potrebno. Stalno smo u komunikaciji sa svim organizacijama. Trčanje više ne može da bude pod okriljem svetske i evropske atletike. Nije sramota što federacije ne mogu da se bave trčanjem, to je posao beogradskog maratona“, kaže Nikolić.

On navodi da je Slobodan Branković licemeran jer je upoznat sa situacijom u kojoj je maraton, ali da je odbijao pozive za razgovor.

„Naša potraživanja su veća od dugovanja, ne može neko da kaže da urušavamo ugled, kada smo brend. Nikome u srpskom sportu ne cvetaju ruže, ima mnogih koji duguju pa ne izlazi na videlo. Sad smo imali najbolji događaj. Bostonski maraton je najkvalitetniji na svetu, pa su postignuti najgori rezultati, pola sata slabiji. Što se tiče velikih atletskih imena, niko ih nije ni pozivao, pozivamo sve manje učesnika. Naša orijentacija je da se opredelimo za domaće učesnike, da se stvaraju domaći heroji“.

Što se tiče krize u organizaciji, Nikolić je objasnio da su dva sponzora jednostrano izašla iz ugovorne obaveze i da je onda je nastao domino efekat.

„U kontaktu smo s menadžerima i hoćemo to da rešimo. Istina je da su naša potraživanja veća od dugovanja, račun nam nije blokiran.  Novac za nagradre pobednicima je isplaćen, mi smo naše takmičare isplaćivali i kad su imali slabije rezultate. Licemerno je da Branković kaže da nam pomaže, a ponaša se kao dželat. Nije tačno da je pokušao da pomogne. Da je hteo da pomogne seli bismo i razgovarali. Nije bilo potrebno da izlazi u medije“.

Smatra da organizovanje još jednog maratona nije dobar potez.

„Ja msilim da će dva maratona biti sramota. Londonski maraton odbije 350 hiljada znači može da bude deset maratona tamo, a zašto ih nema“.