Vardar za zelenim stolom ostao bez evropske titule, Budućnost čeka

Oliver Hardt/Bongarts/Getty Images

Evropska rukometna federacija (EHF) je usled pandemije koronavirusa odlučila da donese neke zaista kontroverzne odluke.

EHF je naime odlučio da poništi celu nokaut fazu Lige šampiona i odmah je odredio učesnike Fajnal-fora.

Na završnom turni, koji će biti održan krajem decembra, igraće Barselona, PSŽ, Kil i Vesprem, koji su u takozvanim elitnim grupama u Ligi šampiona završili na prva dva mesta.

Tako u osmini finala neće biti aktuelni šampion Vardar iz Skoplja, ali ni Flensburg, Monpelje i PIK Seged, koji će sigurno biti besni na odluku EHF.

Dueli četvrtfinala Lige šampiona za rukometašice koji je trebalo da budu odigrani u junu su odloženi, a EHF razmatra kakve su mogućnosti da pomenuti mečevi budu odigrani, zajedno sa finalnim turnirom koji je planiran za 5. i 6. septembar u Budimpešti.

Ukoliko bude donešena odluka da se dueli četvrtfinala igraju zajedno sa finalnim turnirom, isti bi bili na programu u četvrtak, 3. septembra, polufinala dva dana kasnije, a finale 6. septembra.

U slučaju nemogućnosti održavanja finalnog turnira u septembru, alternativni datum u komunikaciji sa Rukometnim savezom Mađarske kao organizatorom, biće određen za oktobar.

To bi značilo da se dueli četvrtfinala neće igrati, imajući u vidu da je već počela nova sezona, kao i novi ugovori vezani za medije i marketing.

Ukoliko ne bude četvrtfinala, učesnici finalnog turnira će biti prvoplasirane ekipe na kraju ligaškog dela takmičenja po grupama, odnosno Mec, Esbjerg, Đer i Brest.

Protivnik Budućnosti u četvrtfinalu je danski Esbjerg, drugoplasirani tim iz glavne runde.

Osim toga, ukinuti su i predbaraž i baraž za Svetsko prvenstvo u Egiptu, kao i baraž za Evropsko prvenstvo u ženskoj konkurenciji.