Rusi traže odlaganje odluke o novim kaznama

Ostali sportovi 28. jul 202020:25 > 20:30
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Atletska federacija Rusije zatražila je od Svetske atletske federacije odlaganje odluke o potencijalnim novim kaznama zbog doping prekršaja.

Vladajuće telo ruske atletike je već skoro pet godina suspendovano zbog sistemskog dopinga, a propustilo je rok do 1. jula da plati kaznu od nekoliko miliona dolara Svetskoj atletskoj federacije zbog kršenja antidoping pravila. Takođe, poslednjih meseci su brojni zvaničnici i treneri bili umešani u nove doping skandale.

Pošto su Rusi propustili rok, vladajuće telo svetske atletike je odlučilo da onemogući atletičarima koji su dokazali da nisu dopingovali da se takmiče pod neutralnom zastavom. Takođe je odlučeno da komisija koja nadgleda napore Atletske federacije Rusije za ukidanje suspenzije prestane sa radom do sastanka koji je zakazan za sredu i četvrtak.

U pismu u čiji je uvid imao „Rojters“, vladajuće telo ruske atletike traži da se o njegovoj sudbini ne odlučuje ove nedelju.

Ako se uzme u obzir sve što je već urađeno i naše dobre namere da nastavimo sa time, nadamo se da će Odbor razmotriti mogućnost odlaganja odluke o našem slučaju za neki kasniji datum i nastavi sa saradnjom na razrešavanju ove situacije“, stoji u pismu koje je potpisao prvi potpredsednik Federacije Aleksej Plotnikov.

Iz Federacije su istakli da su ih finansijske poteškoće onemogućile da uplati novac, kao i da trenutno nemaju dovoljnu sumu da plate 6,31 miliona dolara. Navodi se i da nije bilo nikakvih uplata na njihove račune od decembra prošle godine, kao i da se traži način da se na drugi način nađu finansije, što nije lako u trenutnoj situaciji zbog pandemije koronavirusa.