Barna: Egal sa Dreselom podstrek za svetsko i evropsko

Foto 22. apr 202208:431 komentar
Andy Lyons/Getty Images

Andrej Barna je odličnom trkom na 100 slobodno nedavno u San Antoniju najavio novu sezonu. Momak iz Subotice, koji trenutno živi i trenira u američkom Lujvilu, podelio je prvo mesto sa najboljim plivačem današnjice Kalebom Dreselom. Obojica su štopericu zaustavili na 49,13.

Srpski reprezentativac je samo nastavio seriju dobrih rezultata od prošle godine, kada je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio deveto mesto na 100 slobodno. Do cilja je stigao za 47,94 i postao prvi takmičar iz Srbije koji je ovu distancu savladao za manje od 48 sekundi. Barna je ujedno i najbrži Srbin u istoriji, jer u svom vlasništvu drži i državni rekord na 50 slobodno sa 22,14.

Kako je izgledao duel sa Dreselom u San Antoniju i ne samo sa njim već sa najkvalitetnijim američkim sprinterima?

Odlična trka. Generalno nije to neki spektakularan rezultat, jasno je da smo svi u tom trenutku bili u bazičnom delu priprema i to nam je bila odlična prilika da vidimo gde se nalazimo. Zadovoljan sam svojim plivanjem. Posle prvih 50 metara sam okrenuo kao prvi, na kraju je Dresel uspeo da se vrati i ispostavilo se da smo u istom trenutku dodirnuli zid. Sigurno da mnogo znači za samopouzdanje kada vidite da možete da se nosite sa najboljim plivačem današnjice“, istakao je Barna.

Možeš li da uporediš sadašnju formu u odnosu na stanje u kojem si bio u ovoj fazi priprema u prošloj olimpijskoj godini?

Super sam zadovoljan trenutnim stanjem. Dosta sam umorniji nego prošle godine, pojačali smo teretanu i intenzitet u vodi, a rezultati su veoma dobri. Međutim, da li je sve urađeno kako treba, videćemo na Svetskom prvenstvu u Budimpešti sredinom juna“, kaže Barna.

Ova godina je dosta specifična jer će se u razmaku od dva meseca održati i planetarni šampionat u Budimpešti i Evropsko prvenstvo u Rimu. Hoćete li se na neko posebno fokusirati?

Iskreno pokušaću na oba da ostvarim dobre rezultate. Posle devetog mesta u Tokiju, realno je da i na svetskom i na evropskom napadnem finale. A kada se dođe do odlučujuće trke, onda je sve moguće. Naravno uvek je cilj i da se popravi lični, a u mom slučaju i državni rekord“.

Maddie Meyer/Getty Images

Da li ćete imati još provera do šampionata sveta u glavnom gradu Mađarske?

U planu je da plivam na izuzetno jakom takmičenju u Indijanapolisu sredinom maja. Posle toga bih došao u Srbiju i nedelje dana pre svetskog učestvovao na našem državnom šampionatu. Mislim da je to sasvim dovoljno da u najboljem stanju dođem u Budimpeštu.

Velike zasluge za vaše sjajne rezultate ima trener Kris Lindauer. Govori se da će u narednoj sezoni napustiti poziciju glavnog trenera Lujvil Kardinalsa i da je plan da se njim krene i ceo tim u kojem ste uz Kelsi Daliju glavna zvezda.

Krisove zasluge su ogromne, jer sam sa njim potpuno promenio tehniku i fokusirao sa na 100 slobodno, što je bio pun pogodak. Ako sve prođe tokom ovog leta, onda ću razmišljati o tome da budem sa timom od septembra pa sve do Olimpijskih igara u Parizu. Ali još uvek ništa nije sigurno. Neću o tome da razmišljam pre svetskog da samom sebi ne komplikujem život“, zaključio je Barna.

Komentari

Vaš komentar