Bez boksa i dizanja tegova u Parizu 2024. godine?

EPA

Olimpijske igre u Parizu 2024. godine mogle bi da proteknu bez dva stara olimpijska sporta: boksa i dizanja tegova.

Ovu mogućnost je najavio Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Prvi čovek MOK-a je istakao da će odluka biti doneta u najkraćem mogućem roku.

„Zabrinuti smo zbog stanja u ove dve federacije. Postoje ogromni problemi kako funkcionišu. Pratimo ih veoma pažljivo. Uskoro ćemo izaći sa svim informacija u interesu pre svega sportista“, izjavio je Bah.

AIBA, krovna organizacija svetskog amaterskog boksa, je već godinama u finansijskim, organizacionim, etičkim i problemima sa suđenjem. Zbog toga nije ni učestvovala u organizaciji bokserskog takmičenja na Igrama u Tokiju ove godine.

Problemi su prema mišljenju MOK-a nastavljeni i organizacijom Svetskog prvenstva u Beogradu, na kojem ne učestvuju predstavnici Bokserskog saveza Kosova. U Međunaordnom olimpijskom komitetu smatraju da „neko nije vodio računa o svim stvarima kada je odlučio da Beograd bude domaćin Svetskog prvenstva“.

Što se tiče federacije za dizanje tegova, Bah kaže da je nužno „da vidimo promenu u načinu razmišljanja i pogledu na sport“.