Bez učešća transrodnih šahista na zvaničnim događajima

Ostali sportovi 17. avg 202318:29 3 komentara
CRISTINA QUICLER / AFP

Najveća svetska šahovska federacija (FIDE) presudila je da transrodne osobe ne mogu da se takmiče na zvaničnim događajima sve dok zvaničnici ne donesu procenu promene pola. Odluka FIDE objavljena je u ponedeljak u Lozani i izazvala je kritike od strane pristalica prava transrodnih osoba.

FIDE je saopštila da će učešće transrodnih osoba zavisiti od analize pojedinačnih slučajeva koja bi mogla da potraje i do dve godine.

„Promena pola igrača za takmičenje je promena koja ima značajan uticaj na status igrača, stoga se može izvršiti samo ako postoji relevantan dokaz o promeni“, saopštila je FIDE.

FIDE je dodala da „u slučaju da je pol promenjen iz muškog u ženski, igrač nema pravo da učestvuje na zvaničnim FIDE događajima za žene sve dok se ne donese zvanična odluka“.

Nosioci ženskih titula koje menjaju pol u muški zadržaće svoje osvojene titule.

Mnogi sportovi koji uključuju intezivnu fizičku aktivnost, u koje ne spada šah, poslednjih godina se bore s tim kako formulisati politiku prema transrodnim sportistima.

Prošlog meseca, međunarodna biciklistička federacija je odlučila da da transrodne osobe koje su prošle muški pubertet ne mogu da se takmiče u ženskoj konkurenciji.