Duplantis lagano do zlata, svetski rekord za dlaku izmakao!

Armand Duplantis
Izvor: Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Šveđanin Armand Duplantis (21), svetski rekorder u skoku motkom, opravdao je ulogu favorita i osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Za zlato mu je bilo dovoljno preskočenih 6,02 metra, a do njega je došao u samo pet skokova, a da pri tom nijednom nije srušio lestvicu.

Potom je usledila borba Šveđanina sa samim sobom. Podigao je lestvicu na 6,19 metara kako bi oborio svetski rekord – delovalo je da je preleteo, ali je grudima u padu zakačio lestvicu i srušio je.

Drugi put se loše zaleteo i usred skoka je odustao. Treći put je opet rušio, ovoga puta kolenom, video se i umor, zapravo je prvi put bio najbliži novom rekordu. Ovako, ostaje na 6,18m, a Duplantis će nadmetanje sa sobom nastaviti prvom sledećom prilikom.

Srebrnu medalju uzeo je Kris Nilsen iz SAD, koji je iz prve preskočio 5,97 metara, da bi potom triput rušio lestvicu na 6,02.

*Ženski Bolt! Ilejn Tompson uzela zlato i na 200 metara!

Brazilac Tijago Braz, branilac zlata iz Rio de Žaneira, ostvario je rekord sezone od 5,87, što je bilo dovoljno za bronzanu medalju. Potom je triput rušio lestvicu na 5,92.

U februaru ove godine, Armand Duplantis dao je intervju za Sport klub, pročitajte ga OVDE.

Reno Lavileni, koji je 2014. godine oborio svetski rekord legendarnog Sergeja Bubke, sada je već u godinama, i bio je daleko od odbrane medalje iz Rio de Žaneira, kada je uzeo srebro.

*Varholm: Ovo je u rangu Bolta, nadživeće me svetski rekord

Rušio je Lavileni lestvicu na 5,87, zatim ju je podigao pet centimetara i rušio još dvaput, što je bio kraj za 34-godišnjeg Lavilenija.

Aktuelni svetski šampion Sem Kendriks morao je da se povuče zbog pozitivnog testa na virus korona.

Komentari

Vaš komentar