Filipović pred oproštaj: Najznačajnije tačke u karijeri – porazi

Ostali sportovi 19. avg 202221:00 komentar
N1

Vaterpolista Filip Filipović izjavio je u Danu uživo da su mu najznačajnije tačke u karijeri - porazi. "Mnogi će misliti da su to pobede, trofeji, koji jesu obeležili, ne samo moju, već karijeru svih momaka sa kojima sam porastao i odrastao kao čovek, kao sportista, ali prema mom mišljenju, porazi su ti koji su me sagradili i izgradili u osobu kakva jesam danas", rekao je on.

Filip Filipović, kapiten dvostrukih uzastopnih olimpijskih šampiona, čovek koji je sa državnim timom Srbije osvojio rekordnih 35 medalja na velikim takmičenjima, od čega 26 zlatnih, oprostiće se u subotu uveče na meču protiv Italije na spektaklu „Šestorica veličanstvenih“. Osim Filipovića oprostiće se Andrija Prlainović, Duško i Gojko Pijetlović, Milan Aleksić i Stefan Mitrović.

Filipović kaže da je protivnik Italija i da će oni ući u četvrtoj četvrtini.

Pročitajte još

„Pojedini momci nisu spremni za celu utakmicu. Šalu na stranu, to je u sklopu međunarodnog turnira, koji se održava u Beogradu, napravili smo da se u četvrtoj četvrtini pridružimo ekipi i na simboličan način pozdravimo prijatelje, porodicu, lljubiteje sporta, vaterpola, zahvalimo na podršci… Izuzetna noć za nas, pamtiću celog života, pre nego bilo koju utakmicu, ovo će biti poslednji adio od nas“, kaže Filipović.

Mišljenja je da će sutrašnji momenat sigurno biti donekle težak.

„Gledaćemo da to prebacimo na šalu, ali definitivno kada oblačite kapicu poslednji put u karijeri, kada znate da je to to, poslednjih 10 minuta, biće tu i nekih emocija i svega, zaista mislim da smo uradili sve, da je došlo vreme da se oprostimo, da prepustio štafetu mlađima, boljima, na kojima svet ostaje“, kaže on.

Odgovarajući na pitanje o najznačajnijim tačkama u karijeri, kaže da su to – porazi.

„Mnogi će misliti da su to pobede, trofeji, koji jesu obeležili, ne samo moju, već karijeru svih momaka sa kojima sam porastao i odrastao kao čovek, kao sportista, ali prema mom mišljenju, porazi su ti koji su me sagradili i izgradili u osobu kakva jesam danas. Ovo što jesmo smatram da smo najviše izvukli iz poraza, lekcije koje su mnogo vrednije možda nego neke pobede, kada izgubite se mnogo više zapitate i mnogo više ste samokritični“, kaže Filipović.

Na pitanje treba li da brinemo za srpski vaterpolo, Filipović odgovara da misli da „previše brinemo o svemu“.

„Kada smo u domenu vaterpola, zaista smatram da nema potrebe da brinemo za našu budućnost, treba da se opustimo i da opustimo te momke, jer su pod velikim pritiskom samim dolaskom posle ove generacije, imaju breme koje nose, bitno je da su svesni šta imaju na glavama i koga predstavljaju, sve ostalo nije bitno, rezultati će doći, ne mogu preko noći, potrebno je vreme, potrebne su moje lekcije koje će naučiti, potrebne su pobede, kontinuitet i da provedu vreme zajedno, kao mi i onda smo se pronašl i u igri, ali i van bazena što je bitno, što je esencija uspeha u svakom sportu. Kada govorimo o vrhunskim rezultatima i o najvišim dostignućima, smatram da ovo van bazena determiniše posle u vrhunsku ekipu, tim, najbitnije da budu tim, sve ostalo je na njima i na selektoru“, smatra Filipović.

Na pitanje ima li interesovanja za vaterpolo i Srbiji odgovara iz svoje perspektive, kao član UO Partizana, i kaže da se broj konstantno povećava.

„Od septembra očekujemo talas novih momaka koji kreću u prve zaveslaje, smatram da i u drugim klubovima postoji ojačavanje domaćeg vaterpola i domaćeg prvenstva. Možda svega par nas starijih igrača nastupamo van Srbije, svi ostali su u domaćim klubovima. Voleo bih da se taj trend nastavi i da se ulaganje u vaterpolo konstantno povećava. Dolaskom igrača stvorili su se preduslovi da se kvalitet najtrofejnijeg srpskog sporta zaista digne na viši nivo, to sve mora pratiti i organizacija, do sada i jeste, edukacija sudija… Mislim da se ni u jednom sportu nije desilo da vam cela reprezentacija igra u svega par klubova“, kaže Filipović.

Kaže da je uveren da Partizanu može da se vrati stari sjaj.

„Ne bih se vratio u svoj klub da čvrsto u to ne verujem. Potrebno je vreme, situacija koju smo nasledili nije se desila preko noći, isto tako ni proces ozdravljenja ne može da se završi preko noći. Kada smo došli bilo je 60 dece, sada je 280, trend se nastavlja, rastemo. Dugovi se polako smanjuju, postoji veliki deo koji moramo da rešimo ili uz pomoć države ili nekim velikim reprogramom, jer ono što smo zatekli nije za pohvalu, ali ne treba da se žalimo, imamo svoj cilj, radimo s mladima, rezultati i sjaj Partizana će se vratiti kroz koju godinu“, kaže on.

Kaže da će sutra biti potrebna sreća.

„Zadržati malo i emocije i sve, ne treba da bude tužno, to je najsrećniji momenat naših kariejra, tako treba i da završimo“, kaže Filipović.