Heroj dana: Najbrži i u farmerkama

Karsten Varholm
Izvor: REUTERS/Lucy Nicholson

U jednom spektakularnom danu na Olimpijskim igrama u Tokiju, jedno ime se izdvojilo. Apsolutno zasluženo. U pitanju je novi-stari svetski rekorder u trčanju na 400 metara sa preponama Karsen Varholm.

Dok sam obilazio centar Ulsteinvika (grada u Norveškoj) prijatelj, koji je trenirao atletiku u lokalnom klubu, prišao mi je i rekao da moram da učestvujem u narednoj trci. Bukvalno sam tamo bio u farmerkama i majici i tako trčao. I pobedio. Mislim da je to bila trka na 200 metara. Tako sam počeo i od tada sam stalno išao na treninge – rekao je Varholm o svojim počecima sa svega osam godina.

Da li je ova priča čudna? Ništa manje od toga da je prvo oborio jedan od najdužih svetskih rekorda, star 19 godina, tada za osam stotinki. A potom, samo mesec dana kasnije popravio taj rezultat za čak 76 stotinki?! Jednostavno, ovaj norveški trkač je sam jedno čudo. Još pre četiri godine, sa svega 21 godinom, pobedio je na mitingu Dijamantske lige u Oslu sa respektabilnih 48.25. Koji mesec kasnije osvojio je prvo svetsko zlato u Londonu sa 48.35. To mu je bilo poslednje veliko takmičenje na kojem je trčao iznad 48 sekundi.

Naredne godine postao je i šampion Evrope, pa je odbranio svetsku titulu 2019. da bi vrhunac dostigao u Tokiju i pored olimpijskog zlata postavio rezultat za sva vremena. Ili ovo možda nije vrhunac, već samo najava novih čuda, s obzirom da je ovom momku tek 25 godina.

Ono što ljudi vide je ko prolazi kroz cilj prvi. Za mene je važnije da postajem sve bolji i bolji, da uvek trčim brže. Konstantan napredak je vrednost koju najviše cenim.

Komentari

Vaš komentar