Heroj dana: Najsnažniji čovek u istoriji planete Zemlje

Ostali sportovi 04. avg 202120:0014 komentara
Izvor: REUTERS/Edgard Garrido

Kada je na programu takmičenje u dizanju tegova u superteškoj kategoriji prvo pitanje koje se postavlja je ko će uzeti srebro i bronzu? Drugo pitanje je koliko će kilograma ovog puta podići neprikosnoveni Laša Talahadze?

U sredu je u Tokiju na olimpijskom turniru u kategoriji preko 109 kilograma 27-godišnjak imao veoma uspešan „dan u kancelariji“.

Došao je do zlatne medalje postavivši svetske rekorde u trzaju i izbačaju za ukupno 488 kilograma podignutih u dve discipline tokom dva dana. Niko nikada nije podigao toliko.

Toliko je bio samouveren da je svoju prvu seriju imao tek kada su svi ostali takmičari okončali svoje pokušaje. Uspešno je podigao ciljanu težinu na svakom od svojih šest pokušaja.

Gruzin je postao olimpijski prvak drugi put u karijeri posle Rio de Žaneira 2016. godine, a četvorostruki je uzastopni svetski i petostruki evropski šampion. Već sada je bezbedno reći da se radi o najdominantnijem dizaču tegova superteške kategorije u istoriji ovog sporta.

Tokom karijere je oborio 20 zvaničnih seniorskih svetskih rekorda. Negativna strana koja se mora spomenuti je da je 2013. godine dovio dvogodišnju suspenziju jer je na antidoping testu bio pozitivan na nedozvoljene supstance.

Glavno pitanje se samo nameće – hoće li 176 kilograma teški i 197 centimetara visoki Laša Talahadze postati prvi čovek koji je podigao 500 kilograma u jednom nastupu?

Komentari

Vaš komentar