Kraj Tura: Pogačar krunisan, Van Ert sprečio rekord Kavendiša

Tadej Pogačar
Izvor: REUTERS/Stephane Mahe

U nedelju je na Jelisejskim poljima okončan 108. „Tur de Frans“ 21. etapom. Ranije je bilo poznato da je pobednik u generalnom plasmanu drugu godinu zaredom mladi Slovenac Tadej Pogačar, a poslednja etapa u francuskoj prestonici imala je veliki značaj. Biciklista sa ostrva Man Mark Kavendiš nije uspeo da obori rekord po ukupnom broju etapnih pobeda na Turu jer je u finišu slavio Belgijanac Vaut van Ert.

Van Ert (26) je slavio na poslednjoj etapi koja je bila duga 108,4 kilometra i vozila se od Šatua do Jelisejskih polja u Parizu i na taj način kompletirao sjajan nastup na Turu – slavio je u planinskoj etapi, na hronometru i u sprintu.

Vreme potrebno za trijumf u nedelju bilo je 2 časa, 39 minuta i 37 sekundi. Drugi je na cilj stigao još jedan Belgijanac – Jasper Filipsen, a treći je bio Britanac Mark Kavendiš, koji je u završnom sprintu bio zatvoren.

Na taj način 36-godišnji biciklista nije uspeo da dođe do 35. etapne pobede na „Trci oko Francuske“ i na taj način postane prvi na večnoj listi najveće trke u svetu biciklizma – sada je izjednačen na prvoj poziciji sa legendarnim Belgijancem Edijem Merksom.

U prvih deset na poslednjoj etapi našli su se još Slovenac Luka Mežgec, Andre Grajpel, Deni van Popel, Majkl Metjuz, Aleks Aranburu Deba, Siril Bart i Maksimilijan Rihard Valšajd.

Kao što je od ranije bilo poznato, Tadej Pogačar, vozač Emirejtsa, osvaja svoj drugi Tur zaredom, a ukupno vreme potrebno da trijumfuje bilo je 82 sata, 56 minuta i 36 sekundi. Drugi u ukupnom poretku bio je Danac Jonas Vindegord iz Jumbo Visme sa pet minuta i 20 sekundi zaostatka, a treći je bio Ričard Karapas iz Ineos Grenadirsa.

U prvih deset u generalnom plasmanu su još Ben O’Konor, Vilko Kelderman, Enrik Mas, Aleksej Lucenko, Gijom Marten, Pejo Bilbao i Rigoberto Uran.

Zelenu majicu, koja pripada najboljem na prolaznim vremenima osvojio je Kavendiš, a pogačar je osim žute majice, očekivano vlasnik još i tačkaste, koja se dodeljuje najboljem na usponima, i bele, koja je namenjena najboljem mladom vozaču.

U konkurenciji timova najbolji su bili predstavnici Bahrein Viktorijusa, EF Edukejšn Nipo je bio drugi, a treća je bila ekipa Jumbo Visma.

Komentari

Vaš komentar