Makedonski velemajstor umalo šokirao Karlsena

Magnus Karlsen
xSrixLoganathanx via Guliver

Šahovska olimpijada održava se u indijskom Čenaju, a svakako najveća zvezda takmičenja je petostruki prvak sveta Magnus Karlsen, koji predvodi reprezentaciju Norveške. U meču koji je nordijska selekcija igrala protiv Severne Makedonije, umalo je viđen veliki šok jer je 58-godišnji velemajstor Zvonko Stanojoski naterao najboljeg na svetu da pruži „sve od sebe“.

Stanojoski (Elo 2412), koji je na 1707. poziciji FIDE rang-liste, odigrao je crnim figurama uzbudljivu partiju od 69 poteza sa Karlsenom.

*Dame slavile, poraz muškraca Srbije u Čenaju

Karlsen je „Sarat napadom“ između poteza 35 i 50 došao blizu pobede, ali se veteran iz Prilepa „izvukao“, pa je Norvežaninmorao da demonstrira sve svoje umeće u završnici. Pripretio je šahom Stanojoski u 60. potezu, Karlsen je čak ustao sa table kako bi napravio pauzu, ali je nakon više od četiri sata odličnim potezma ipak došao do pobede.

Stanojoski je čak osam puta igrao na Šahovskoj olimpijadi od 1994. do 2010. godine.

„Ne znam zašto nisam bio pozvan u nacionalni tim u prethodnom periodu. Ovog puta je bilo šest ili sedam bolje rangiranih šahista od mene, ali su odustali, ne znam razlog. Ljut sam na sebe posle poraza. Sudeći po Karlsenovom jeziku tela i osećaju koji sam imao, mogao sam da održim poziciju“, rekao je makedonski velemajstor.

Norveškoj ne ide dobro u Čenaju, uprkos pobedi 2,5-1,5 nad Makedoncima. Posle veoma lošeg ulaska u turnir, sada su došli do 39. pozicije, uprkos tome što im se predivđao daleko bolji plasman.