Moć Korira, krah olimpijske šampionke, Jamajčanke bez zlata

Ostali sportovi 24. jul 202208:11 > 09:56
Emmanuel Kipkurui Korir
Guliver Images

Kenijac Emanuel Korir osvojio je zlatnu medalju u trci na 800 metara na Svetskom šampionatu u Judžinu, Oregon.

Korir se probio na čelo na oko 150 metara do kraja trke i potom je prestigao Kanađanina Marka Aropa, te slavio u vremenu 1:43.71.

Zahvaljujući izvanrednom finišu, Alžirac Đamel Sedjati bio je drugi u vremenu 1:44.14, dok je Arop na kraju bio treći u vremenu 1:44.28.

U konkurenciji žena na 5.000 metara, zlatnu medalju osvojila je Gudaf Tsegaj. Etiopljanka je bila srebrna na 1.500 metara, a sada je pretekla olimpijsku šampionku Sifan Hasan i slavila u vremenu 14:46.29.

„Ova pobeda je za celu Etiopiju“, izjavila je Tsegaj.

Hasan, koja nastupa za Holandiju, na kraju je bila tek šesta, a medalje su još osvojili Kenijka Beatris Čebet i Etiopljanka Davit Sejaum.

Viđeno je iznenađenje i u štafetama na 4 puta 100 metara i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Jamajkanke su bile favoritkinje, ali su Kemba Nelson, Ilejn Tompson, Frejzer-Prajs i Šerika Džekson završile kao druge u vremenu 41,18.

Četiri stotinke brže od njih bile su Amerikanke , u sastavu Melisa Džeferson, Ebi Stajner, Džena Prandini i Tvaniša Teri. One su istrčale treće najbrže vreme u istoriji.

Bronzu su odnele Nemice Tatjana Pinto, Aleksandra Burghart, Đine Likenkemper i Rebeka Hase, a slede Nigerija, Španija, Velika Britanija, Švajcarska i Italija.

U muškoj konkurenciji favoriti su bili Amerikanci, ali su ipak slavili Kanađani u vremenu 37,48. Andre de Gras, koji se mučio sa kovidom i povredom stopala, zablistao je u poslednjoj izmeni i prestigao je Marvina Brejsija.

Osim De Grasa, pobedničku štafetu čine Eron Braun, Džerom Blejk i Brendon Rodni, a ukupno je Kanada bila sedam desetinki brža od SAD u sastavu Kristijan Kolmen-Noa Lajls-Ilajdža Hol-Brejsi.

Bronzanu medalju osvojila je Velika Britanija u vremenu 37,83, a trčali su Džona Efoloko, Žarnel Hjuz, Nitanil Mičel-Blejk i Ris Preskod.

Četvrto mesto zauzela je Jamajka u sastavu Akim Blejk-Johan Blejk-Oblik Sevil-Dželani Voker.

Komentari

Vaš komentar