Najbolja, a nije na spisku – Nina Radovanović za SK: Izgubila sam van ringa

Nina Radovanović
Luis Robayo - Pool/Getty Images

Srpska bokserka Nina Radovanović nalazila se u centru pažnje medija kada je 2021. godine bila na pobedu od toga da obezbedi olimpijsku medalju svojoj državi, ali je u 2022. godini ostala bez poziva na dva velika turnira. O odluci Bokserskog saveza Srbije i selektora Marka Tubića, Nina Radovanović govorila je ekskluzivno za Sport klub i istakla da razmatra takmičenje pod drugom zastavom, ako bude dobila definitivni odgovor da Srbija ne računa na nju.

Opsežnu analizu o stanju u srpskom boksu pročitajte NA OVOM LINKU.

Posle Mediteranskih igara, na kojima nije učestvovala, 30-godišnja Beograđanka, koja se u Tokiju takmičila u muva kategoriji (do 51 kg), neće nastupiti ni na Evropskom prvenstvu. Radovanović je bila na spisku reprezentacije za Svetski šampionat u martu tekuće godine, a tada je stigla do osmine finala.

„Prvi put sam se mnogo više potresla i nisam bila spremna da prihvatim da neću učestvovati na Mediteranskim igrama i slušala sam žensku intuiciju, koja u mom slučaju nije zanemarljiva. Preduzela sam sve, pisala svim institucijama uključujući i Međunarodni olimpijski komitet, organizatore u Alžiru… Ukazivala sam da sam spremna da učestvujem pod bilo kojim uslovima jer sam od boksera i bokserki u Srbiji ispunila bezuslovno pravo na učešće kao olimpijka. Međutim, ni to nije bilo dovoljno. Nisam bila prijavljena“, izjavila je Nina Radovanović ekskluzivno za Sport klub.

*Najbolja bokserka Srbije za SK: Medalja u Parizu cilj svega!

„Usledili su sastanci u Ministarstvu omladine i sporta na moje insistiranje. Posle toga sam prvi put dobila uveravanja da je Srbija zainterosavana za mene i prvi put je OKS iskazao spremnost za saradnju. Komitet je finansirao deo mojih priprema za EP i jasno pokazao da želi da isprati moj put i ka Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Doduše, i dalje ne lično, ali posredstvom BSS. Sprovodila sam pripreme na najvišem nivou, kao i uvek, predano i profesionalno. Kada sam se vratila iz italije, usledilo je obaveštenje iz medija, gde se jasno navodi da drzava Srbija ne želi Ninu Radovanovic kao predstavnika na EP i ne vidi je kao deo tima“, nastavlja uspešna bokserka.

Bokserski savez Srbije je objavio spisak borkinja na koje računa pred Evropsko prvenstvo, koje počinje 11. oktobra u Budvi. Selektor Tubić računa na sledeće bokserke: konkurencija do 50 kg Snežana Šiljković, 54 kg Jelena Zekić, 60 kg Natalia Šadrina, 63 kg Milena Matović, 66 kg Jelena Janjićijević, 70 kg Aleksandra Rapaić.

„Uvek će se neko ljutiti, a neko biti zadovoljan. Imamo još nekoliko iskusnih devojaka, koje ovaj put nisam pozvao, ali moj stav je da šansu trebaju da dobiju mlađe. Neke od njih su na poslednja dva turnira u Poljskoj i Slovačkoj, kao i u Turskoj na Svetskom prvenstvu pokazale raskošan talenat“, izjavio je selektor posle objavljivanja spiska.

To znači, da Nine Radovanović, koja je prošla kompletne pripreme računajući na poziv, na EP neće biti. U pitanju je jedina srpska bokserka u istoriji koja je nastupila na Olimpijskim igrama.

„Poštujem odluke države Srbije, bez obzira što žalim za propuštenom šansom da osvojim medalju. Bila sam pre 12 godina članica prve reprezentacije u istoriji i do danas sam uspela da odvedem ženski boks u Srbiji do Olimpijskih igara. Sada ću se radovati nekim budućim ženama u srpskom boksu, bez obzira na to gde ću nastaviti svoju karijeru i ostvarivanje snova, kao i da se bavim onim što smatram svojim životnim pozivom. Pravo na bavljenje sportom i takmičenje mi niko ne može uskratiti ponovo. Kao nepopravljivi legalista, žalim što nije poštovana zakonska procedura da budem pozvana na izborni meč, kojim bi se uklonila svaka sumnja u ovakvu odluku. Ovako ostaje da sam izgubila još jednu borbu van ringa“, kaže Nina.

„Naravno da ću iskoristiti šansu da nastavim takmičenje pod nekom drugom zastavom, ali tek kada dobijem jasan odgovor države Srbije da nisam više deo njenog sportskog sistema“, zaključuje bokserka.

U pitanju je dugogodišnja prvakinja Srbije, šampionka Balkana, pobednica poslednjeg Kupa Nacija, kao i osvajačica prestižnih turnira „Beogradski pobednik“, „Zlatna rukavica“, „Ištvan Bočkai“. U intervjuu za Sport klub objavljenom u aprilu Radovanović je izjavila da joj je glavni cilj karijere osvajanje olimpijske medalje u Parizu 2024. godine.

Pored olimpijskog, Nina Radovanović ima i ostvarenu karijeru u profesionalnom boksu. Bila je svetska IBO šampionka, bila je izazivačica i za veliku WBO titulu, a u pro ringu ima skor od 14 pobeda (3 KO) i 4 poraza.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare