Norveška srušila rekord ZOI – upisala i 15. zlatnu medalju

Ostali sportovi 18. feb 202215:292 komentara
Norveška na Ceremoniji otvaranja ZOI 22 u Pekingu
REUTERS/Phil Noble via Guliver

Pobedom Johanesa Tingnesa Boa u biatlonskoj trci na 15 kilometara sa masovnim startom, Norveška je došla do rekordnog 15. zlatnog odličja na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, postavši prva zemlja koja je to uspela na jednim ZOI.

Norvežani su pre četiri godine u Pjongčangu osvojili 14 zlatnih medalja i to im je do sada bio rekord, kojeg su delili sa Nemačkom i Kanadom. Nemci su 14 zlata osvojili takođe u Pjongčangu, dok je Kanada 14 zlata osvojila 2010. u Vankuveru.

Nakon Boovog trijumfa, Norvežani su u Pekingu stigli do rekordnog 15. zlata, pri čemu šestog u biatlonu. Četiri su osvojili u skijaškom trčanju, dva u nordijskoj kombinaciji, te po jedno u brzom klizanju, skijaškim skokovima, te slobodnom skijanju.

Norvešku „olimpijsku berbu“ predvodio je biatlonac Johanes Tingnes Bo sa četiri zlata, dok je biatlonka Marte Olsbu Rojseland osvojila tri zlata.

Šef norveške misije Tore Evrebo nije bio iznenađen uspehom svoje zemlje na Igrama u Pekingu.

„Mnogo je razloga zašto smo supersila u zimskim sportovima. To ima neke veze i sa formatom takmičenja“, rekao je Rojtersu.

„Dobri smo u sportovima sa mnogo disciplina, što nam omogućava osvajanje velikog broja medalja“, dodao je i samo spomenuo kros-kantri i biatlon.

Potom je pokušao da otkrije „norveški recept uspeha“.

„Vrlo smo profesionalni. Imamo profesionalne reprezentacije i blisko sarađujemo, radimo u svim sportovima, tako da jedni uče od drugih.“

Norvežani su takođe imali dugoročan pristup, kada su uzeli u obzir nadmorsku visinu na Igrama u Pekingu.

„Neki sportovi su odlučili da rade mnogo više osnovnih fizičkih priprema na velikoj nadmorskoj visini od drugih. Iz mog iskustva, kao trenera i takođe bivšeg sportiste, mislim da je vrlo važno provesti mnogo nedelja i dana, pa čak i meseci, na velikoj nadmorskoj visini dve ili tri godine pre nego što imate takmičenje na višoj nadmorskoj visini“, dodao je bivši norveški veslač.

Za Evreboa norveške zlatne medalje rezultat su mnogih činioca i on je svestan da se stvari u sportu mogu brzo promeniti.

„Ponekad je konkurencija jača nego što mislite, tada ćete se osećati više razočarani nego kada je konkurencija malo slabija. Ali, mi smo jako ponosni na učinak, pa pokušavamo da analiziramo šta je šta i pokušavamo da se razvijamo čak i kada smo na vrhunskoj razini“, zaključio je.

Komentari

Vaš komentar