Novo zlato za Novi Zeland

Niko Portijus
Izvor: REUTERS/Jack Gruber

Niko Portijus osvajač je zlatne medalje u fristajl skijanju disciplini halfpajp na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Do ovih Igara Novi Zeland je na zimskim olimpijskim igrama osvojio ukupno tri medalje. A samo u Pekingu su osvojili isto toliko. Pride, u glavnom gradu Kine proslavili su prvo zlato. A gde je prvo, tu je usledilo i drugo. Niko Portijus je potvrdio da je u ovom trenutku najbolji na svetu u halfpajpu i olimpijskoj bronzi od pre četiri godine u Pjongčangu pridružio je i najsjajnije odličje.

On je u borbi za medalje već u prvoj vožnji postavio rezultat 93.00 koji je bio nedostižan za konkurenciju, tako da podbačaji u naredne dve vožnje nisu skupo plaćeni. Najbliži pratioc bio je takmičar iz SAD Dejvid Vajs, koji je svoj najbolji rezultat postavio takođe u prvoj vožnji – 90.75. U naredne dve nije bio ni blizu tog rezultata, ali i on je bio dovoljan za srebrnu medalju.

Ako se gledaju zbirno sve tri vožnje najbolji utisak ostavio je Aleks Fereira, takođe Amerikanac. On je u svakoj bio među prva tri sa rezultatima 86.75, 83.75 i 67.75, ali pošto se gleda samo najbolji rezultat, on je na kraju morao da se zadovolji poslednjim mestom na pobedničkom postolju.

Portijus je svetskom zlatu iz prošle godine dodao i najvažnije, olimpijsko i potvrdio da mu trenutno nema ravnog u ovoj disciplini.

Komentari

Vaš komentar